Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

OBRAZOVANJE  
Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI O ŠKOLSKIM UNIFORMAMA

Ministarstvo prosvete Srbije poslalo je instrukcije osnovnim školama da sprovedu anketu da li su za uvođenje školskih uniformi. Da li će ova ideja zaživeti, zavisiće od izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

Savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavila je da bi već od sledeće godine nošenje školske uniforme moglo da postane obaveza učenika osnovnih škola u Srbiji.

„Nadamo se da smo blizu realizacije te ideje koju ćemo sprovesti u saradnji sa nastavničkim i roditeljskim kolektivima. Razmišljamo o dva modela. Da li da uniforma bude u vlasništvu porodice ili da pripada školama i iznajmljuje se deci kao knjige. U drugom slučaju deca bi bila obavezna da vrate školsku odeću u junu.
Nastojaćemo da osmislimo rešenje koje će omogućiti da uniforma bude jeftinija od odeće koju roditelji kupuju deci za školu. Jedno od mogućih rešenja je da se naprave socijalna preduzeća u kojima bi radile teško zapošljive osobe i šile uniformu za osnovce. Ideju bismo morali da sprovedemo u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje. Dovoljno je da deca imaju po dve zimske i letnje majice sa amblemom škole.“ – izjavila je savetnica ministra prosvete.

ŠKOLSKE UNIFORME ZA SMANJENJE VRŠNJAČKOG NASILJA

Uvođenje školskih uniformi ima za cilj ublažavanje socijalnih razlika i smanjenje vršnjačkog nasilja koje je u porastu, jer su društvena istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi povećava privrženost kolektivu.NANA MICKA

Đačke uniforme u Srbiji prvi put su obukli učenici liceja početkom 19. veka. Učenice su nosile crne satenske kecelje sa belim kragnama i teget beretke, a učenici teget kačket sa brojem razreda koji pohađaju. Ova praksa napuštena je u drugoj polovini 20. veka, mada se generacije koje danas imaju pedeset i šezdeset godina, sećaju da su uniforme bile obavezne u vreme kada su bili osnovci.

U saradnji sa NIŠKE VESTI ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login