Polovni ili novi auto delovi? Evo kako da uštedite

AUTOMOBILI  
Polovni ili novi auto delovi? Evo kako da uštedite

SJAJNE VESTI O UŠTEDI NA POLOVNIM I NOVIM AUTO DELOVIMA

Kada na red dođe popravka automobila, trošak je ono što se neminovno podrazumeva. Ipak, kako se pojedini auto delovi ne moraju nabavljati kao novi, već u obzir dolaze i polovni, tu postoje razne načini da uštedite, i to značajnije sume.

Koji auto delovi se moraju kupovati kao novi?

Postoje oni auto delovi od kojih zavisi ispravnost celog automobila. Takođe i Vaša bezbednost i sigurnost tokom vožnje. Zato se oni nikako ne smeju nabavljati u već korišćenom stanju, jer bezbednost, složićete se, nema cenu.

U tu grupu spadaju svi oni auto delovi koji se zamenjuju u okviru velikog i malog servisa. Uzimajući u obzir u kojoj meri čitava kola zavise od sistema zupčenja, biće lako razumljivo zbog čega se ovi delovi moraju nabaviti kao novi. Kako zupčasti kaiš, tako i roleri i španeri, ali i vodena pumpa (ukoliko je u okviru ovog seta).

Stvari postaju još jasnije kada se pogleda koji auto delovi treba da budu zamenjeni u okviru malog servisa. Delovi sistema kočnica i kvačila, od kojih najviše zavisi i pokretanje auta i bezbednost u saobraćaju, trebalo bi da se nabavljaju kao novi od ovlašćenog prodavca.

U ovu grupu spadaju takođe i dizne i klapne. Tu su i auto delovi od kojih posebno zavisi ispravna vuča, paljenje motora i dobre performanse. Takođe tu je i filter ulja, pa se o svemu tome treba posebno voditi računa.

Koje auto delove možete kupiti i polovne?

Srećom, postoje i oni auto delovi koji se mogu nabavljati i kao polovni, te se na ovaj način može ostvariti i izvesna ušteda.

Tako se kod svakog oštećenja stakala ili limarije preporučuje da nađete korišćene elemente u dobrom stanju. Možda će Vas iznenaditi, ali ista preporuka važi i kada su u pitanju auto delovi poput menjača i sirene, ali i retrovizora i brisača.

Farovi, svetla i migavci takođe se nalaze na ovom spisku, a pridružuju im se i branici, releji i motor brisača.

Unutrašnjost auta takođe je najlakše srediti ako se koriste polovni auto delovi u dobrom stanju, te tapacirung i sedišta možete potražiti na auto otpadima ili putem interneta.

Gde se i kako nabavljaju polovni auto delovi?

Već smo pomenuli da se polovni auto delovi mogu nabavljati na auto otpadima ili putem interneta.

U drugom slučaju, potrebno je da sve dobro istražite i da potvrdite kupovinu sa prodavcem, te birate one sajtove za ovakvu vrstu kupoprodaje koje preporučuju i drugi vozači.

Kada su u pitanju auto delovi koje kupujete na auto otpadima, bilo bi dobro da se posavetujete sa svojim mehaničarem. Oni bi trebalo tačno da Vam naznači kakav element – i kojih dimenzija, ili od kojih sve proizvođača – Vam je potreban. Tada biste bili apsolutno sigurni da ste izabrali onaj pravi. Ukoliko je moguće, bilo bi dobro da povedete i svog mehaničara u kupovinu.

Polovni auto delovi na otpadima neretko još uvek nisu odvojeni od auta, te preporučujemo da njihovo uklanjanje i pripremanje za prodaju nikako ne obavljate sami, već to prepustite prodavcima na otpadu.

Veće kupovine ovog tipa značajno Vam mogu uštedeti novac, a krupnije popravke neuporedivo jeftinijim.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login