Kako sprečiti nastanak gihta?

MEDICINA, SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  
Kako sprečiti nastanak gihta?

SJAJNE VESTI SAVETUJU KAKO SPREČITI NASTANAK GIHTA

Za giht su znali još stari Egipćani koji su ga identifikovali 2640. godine pre nove ere. Dvadeset i dva veka kasnije legendarni grčki lekar Hipokrit će o njemu pisati kao o „bolesti bogatih ljudi“ povezujući ga sa neumerenim načinom života. Uprkos svojoj dugoj istoriji on do dana današnjeg ostaje velika briga zdravstva sa sve većim brojem ljudi koji od njega obolevaju.

Šta je giht?

Giht jeste veoma bolan oblik artritisa koji napada zglobove i mišićno skeletni sistem. Od njega češće obolevaju muškarci i to nakon četrdesete godine, dok žene postaju podložnije obolevanju posle menopauze. Karakterišu ga iznenadni i ozbiljni bolovi, povišena temperatura, kao i crvenilo i otok oko zglobova i to najčešće oko zgloba nožnog palca.

Kako giht nastaje?

Simptomi gihta se pojavljuju kada se mokraćna kiselina kao produkt uobičajenog metaboličkog procesa u formi igličastih kristalnih komadića taloži u zglobovima i mekim tkivima određenih organa i izaziva upale. Do formiranja tih kristala dolazi kada se količina mokraćne kiseline u krvi i drugim telesnim tečnostima poveća u toj meri da se njen višak ne može izbaciti kroz urin.

Osim u zglobovima i mekim tkivima pojedinih organa (poput bubrega) mokraćna kiselina u formi kristala može se taložiti još i u koži, tetivama, hrskavici i na rubovima ušnih školjki.

U najgorim slučajevima, giht može trajno oštetiti zglobove i bubrege. Međutim, to se dešava samo onda kada se bolest zanemaruje duži vremenski period – oko desetak godina.

Faktori rizika za obolevanje od gihta

Kao što smo već rekli, višak mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija), i ostalim telesnim tečnostima koji ne može da se izbaci kroz urin u obliku sitnih kristala taloži se u zglobovima ili mekim tkivima organa i uzrokuje giht.

Mnogobrojni su faktori rizika za obolevanje od hiperurikemije, a samim tim i ovog oblika artritisa.

Životna dob i pol

Muški organizam proizvodi više mokraćne kiseline od ženskog. Stoga su muškarci (obično posle četrdesete) podložniji obolevanju od gihta. To ne znači da žene ne mogu oboleti. Proizvodnja mokraćne kiseline u ženskom organizmu povećava se nakon menopauze, kao i verovatnoća obolevanja od pomenute bolesti.

Genetika

Porodična istorija bolesti još jedan je od faktora rizika za obolevanje od gihta.

Alkohol

Konzumiranje alkohola sprečava izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma i povećava šanse za nastanak gihta.

Ishrana

Unos namirnica bogatih purinima dovodi do povećanja proizvodnje mokraćne kiseline u organizmu i može dovesti do pojave gihta. Takve namirnice jesu gljive, kvasac, sardine, sočivo, tuna, skuša, meso divljači, iznutrice, slanina, mesne prerađevine, punomasno mleko i sirevi, svinjsko i goveđe meso.

Medikamenti

Određeni medikamenti mogu uticati na povećanje mokraćne kiseline u krvi i telesnim tečnostima, a samim tim i uzrokovati nastanak bolesti poznate još iz vremena Egipćana.

Prevelika telesna težina

Prevelika telesna težina povećava proizvodnju mokraćne kiseline unutar organizma i uvećava rizik za pojavu gihta.

Drugi zdravstveni problemi

Akutna bubrežna insuficijencija i druge bolesti bubrega mogu umanjiti sposobnost organizma da kroz urin odstranjuje višak mokraćne kiseline. To posledično može uzrokovati stvaranje gihta. Visok krvni pritisak, dijabetes i hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde) takođe se dovode u vezu sa pojavom ove bolesti.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login