Spremite se za klimatske promene

EDUKACIJE, POLJOPRIVREDA, STOČARSTVO, VOĆARSTVO  
Spremite se za klimatske promene

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, danas je u Knjaževcu organizovala obuku za poljoprivrednike na temu „Prilagođavanje voćarske proizvodnje klimatskim promenama“.

Klimatske promene su stvarne, a razloge zbog kojih se one dešavaju verovatno treba tražiti u kombinaciji redovnih ciklusa grejanja i hlađenja planete Zemlje i zagađenja zemljišta, vode i vazduha koje izazivaju ljudi. Poljoprivrednici najčešće „gledaju u nebo“, nadajući se povoljnim vremenskim prognozama, kiši, ili suncu. Zato je važno odabrati prave sorte, kaže docent Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Boban Đorđević.

„Svakako da moramo da prilagodimo uslove zemljišta, da odaberemo prave sorte, kako bismo te štetne uticaje klimatskih promena, koje su se poslednijh petnaestak godina drastično promenile, prilagodili novim uslovima i kako bi nam proizvodnja bila rentabilna i proizvođačima donela novac od koga mogu solidno da žive.“
Uzimajući u obzir klimatske promene, u savremenom voćarstvu treba birati voćne vrste i sorte koje daju najbolje rezultate u odgovarajućim agroekološkim uslovima, savetuje Đorđević.

„Uzimajući u obzir klimatske karakteristike ovog podneblja, problem je odabrati pravu voćnu vrstu. Narod je ovde vekovima učen da se bavi proizvodnjom koštičavog voća. Pre svega višnje, zbog kapaciteta i tradicije. Ali, svedoci smo da je ove godine bilo velikih šteta izazvanih mrazevima u aprilu. Zbog toga će proizvođači morati da se prilagode takvim uslovima, da promene neke voćarske kulture. Da li će to biti neke visokoprofitabilne vrste poznijeg vremena cvetanja… Mi smo ovde da im pomognemo, da damo neke informacije o tim voćnim vrstama, a oni će se opredeliti.“

Obuku za poljoprivrednike na temu „Prilagođavanje voćarske proizvodnje klimatskim promenama“ organizovala je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, koja je u Knjaževcu prisutna od prošle godine.

„Projekat smo započeli krajem prošle godine i do sada smo isporučili preko 500 paketa pomoći. Uglavnom su to bili koncentrati za stoku, plastenici, košnice. Ostalo je da se iporuče sadnice voća za 165 domaćinstava.“ – kazala je za Knjaževacinfo Ljiljana Isić iz organizacije FAO.

EDUKACIJA I ZA STOČARE

Uporedo sa predavanjem za voćare, u Agenciji za razvoj organizovana je i edukacija za stočare, kaže predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede Živorad Jovanović.
„Organizovali smo edukaciju za stočare, one koji su konkurisali za subvencije za ovčarstvo i kozarstvo.“

Sa stočarima je razgovarala Maja Živanović, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Agrar servis tima u Svrljigu.

Pogledajte prilog:

U saradnji sa portalom Knjaževac info ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login