Danas je Dan prevremeno rođenih beba

BEBE, DECA, DOGAĐAJI, PORODICA  
Danas je Dan prevremeno rođenih beba

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU DA JE DANAS DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA

U svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina, dok u se u Srbiji godišnje rodi pre vremena oko 4.000 beba. Sve te bebe zahtevaju najsavremeniju negu i punu pažnju. Danas ovi mali borci i njihovi roditelji tradicionalno obeležavaju svoj dan.

Prevremeno rođene bebe prvih 50 dana života u proseku provedu na Institutu za neonantologiju u Beogradu. Uslovi u ovim zdrasvenim ustanovama iz godine u godinu poboljšavaju i konstantno se radi na usavršavanju medicinskog kadra. Proših godina se aktivno radilo na nabavci najsavremenije opreme neophodne za lečenje prevremeno rođenih beba.

Na današnji dan se na Institutu za neonantologiju u Beogradu tradicionalno organizuje susret medicinskog osoblja, roditelja i beba. Upravo onih beba koje su prve dane života provele u ovoj instituciji, a danas su zdrava deca.

OBELEŽAVA SE OD 2011. GODINE

Počev od 2011. godine, ovaj dan je uvršten u kalendar SZO – Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Ovo je dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošće. Takođe i o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

ŠTA JE PREVREMENI POROĐAJ

Prevremeni porođaj se definiše kao porođaj 3 i više nedelja pre termina. I pored svih nastojanja, granica preživljavanja tako rođenih beba je oko 23. nedelje gestacije.
Tu postoji tzv. „jaz preživljavanja“. Naime, oko dve trećine tih beba se rodi u manje razvijenim državama. Oko 50% prevremeno rođene dece u 24.nedelji trudnoće će preživeti u visoko razvijenim zemljama, a opet, oko 50% prevemeno rođene dece u 32.nedelji trudnoće će umreti u manje razvijenim zemljama.

RAZLOG PREVREMENOG POROĐAJA

Razlog prevremenom porođaju nije tačno utvrđen. Utvrđeno je da je od značaja godište majke, postojanje nekih infekcija, da je majka već rađala nedonošče, kao i da je u pitanju višeplodna (bliznaci, trojke, …) trudnoća.

Bebe koje se rode pre vremena su osetljive na disajne infekcije, a često imaju i problema sa disanjem, zbog nedovoljno razvijenih disajnih organa.

Suočavaju se sa problemima vida zbog nedovoljne zrelosti retine, a često imaju problema i sa cerebralnom paralizom ili nekim poteškoćama u razvoju.

SJAJNE VESTI SVIM BEBAMA ŽELE DOBRO ZDRAVLJE, LJUBAV I SREĆU



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login