Šumadinac među kineskim jabukama

VOĆARSTVO  
Šumadinac među kineskim jabukama

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

U Kini je prošlog meseca održan Prvi svetski simpozijum o jabuci. Učešće je uzelo više od 500 stručnjaka u oblasti voćarstva, iz 40 država. Među učesnicima je bio i jedan voćar s Balkana, Miroslav Nikolić iz Belosave.

Miroslav je zajedno s prof. dr Draganom Radivojević s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu stručnjacima u Kini predstavio iskustva i znanja koja se primenjuju u proizvodnji jabuke u Srbiji.

Nacionalna strategija za sledeću deceniju

Na prvom Svetskom simpozijumu o jabuci održanom u oblasti Šang Si južno od Pekinga, predstavljena je detaljna analiza proizvodnje jabuke, kao i državna strategija o uvođenju novih tehnologija, razvoju novih sorti i nastupu na svetskom tržištu u narednih deset godina. Učesnici Simpozijuma su bili u prilici da se uvere u prednosti zajedničkog rada struke, prakse i države.

Ogledni punktovi širom Kine

„U poslednjih deset godina širom Kine je na 225 punkta organizovana proizvodnja jabuke.To su ogledne parcele od kojih je svaka površine veće od 10 hektara. Na njima stručnjaci i praktičari rade ispitivanja u proizvodnji sorti jabuke i to na različitim vrstama podloga, različitih uzgojnih oblika. Na parcelama gde se obavljaju ispitivanja postavljeni su sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže. Preko punktova, to jest različitih lokaliteta stručnjaci dolaze do podatka gde su za koju sortu najbolji uslovi gajenja. Ali punktovi služe i za edukaciju kao i promociju jabuke“, objašnjava Miroslav Nikolić nakon jednonedeljnog boravka u Kini.

Kina ima svetski udeo u proizvodnji jabuke od 53 odsto. Interesantno je da su pozivnice za Svetski simpozijum o jabuci bile upućene uglednim stručnjacima iz sveta ali i državljanima Kine koji rade ili su se školovali u inostranim centrima i univerzitetima. Najpoznatija kineska sorta jabuke u svetu je Fudži. A kako kaže Nikolić ambicije proizvodnje jabuke u Kini su velike i vredno se radi u njihovom ostvarivanju.

Nove sorte pod šiframa

„Na Simpozijumu se čulo i o podizanju novih savremenih zasada jabuke u Kini uvozom knip sadnica iz Holandije i Italije. Ove godine naručeno je i veše od 100 miliona podloga koje će se koristiti u kalemljenju jabuka. Kao učesnici Simpozijuma bili smo u prilici i da degustiramo 25 različitih klonova, sorti i ukrštenih sorti. Koje su još uvek pod šiframa. S pozicije malog proizvođača, jer o poređenju nema govora, moj utisak je da je Kina izuzetno spremna za ozbiljan i agresivan ulazak na svetsko tržište“, kaže Nikolić.

U Kini se jabuke gaje u kooperacijama. Zahvaljujući kooperacijskoj proizvodnji jabuke se gaje i na malim parcelama površine 30 ari kao i na velikim plantažama površine 13.000 hektara. Zastupljen je i uzgoj organske jabuke na nadmorskoj visini preko 1.300 metara. U ovoj proizvodnji 80 odsto radova se izvodi ručno. Zasadi u organskoj proizvodnji iako stari preko 20 godina imaju oko 90 odsto roda jabuke u prvoj klasi. Prinosi od 20 do 30 tona po hektaru u organskoj proizvodnji su daleko manji od onih u konvencionalnim zasadima jabuke. Kako bi postigli veće prinose i ostvarili veoma ambiciozne planove u strategiji o proizvodnji su uključeni i struka, praksa i država s jednakom posvešćenošću.

Stotine studenata na terenu

„Ono što nama definitivno najviše nedostaje su znanje i jedna vrsta standardizacije koju smo nekada imali. Posebno me je fasciniralo da su u radu na terenu osim profesora i stručnjaka, učestvovale i stotine studenata agronomskih fakulteta. Studenti su neverovatno posvećeni i odgovorni prema svom poslu, a sve u cilju da ostvare što bolji rezultat“, kaže Miroslav Nikolić koji na svom imanju gaji jabuku i nektarinu na pet hektara po principima savremene tehnologije proizvodnje.

Jabuku proglasili nacionalnim poklonom

Kako bi brže stigli do cilja, u Kini je na državnom nivou jabuka proglašena za nacionalni poklon. U skoro svakoj prilici jabuke se poklanjaju u dizajniranim kartonskim ili drvenim kutijama u kojima su po dva, četiri, šest ili 12 plodova. Jabuka u Kini se poklanja stranim državnicima, gostima, pa i na svadbama, a za svaku priliku osmislili su i prigodne posvete.

Foto: FB Gruža Agrar
Autorka: Biljana Nenković

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login