USKORO: Seminar folklora u Niškoj Banji

DOGAĐAJI, UMETNOST  
USKORO: Seminar folklora u Niškoj Banji

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Drugi seminar folklora koji organizuje ANIP Mozaik održava se od 25. do 27. novembra u Niškoj Banji u vili Markov konak. Trodnevni seminar namenjen je rukovodiocima, koreografima i učiteljima folklora.
Za učesnike seminara folklora biće organozovan prijem u opštini Niška Banja kod predsednika Dejana Jovanovića. On je širom otvorio vrata za sve folkloraše koji ce tri dana provesti igrajući i pevajući u Niskoj Banji, saopštili su u Mozaiku.

Polaznici seminara, osim iz Niša, dolaze iz Arilja, Zlartibora, Vranja, Kosova, Aleksinca, Bačke Palanke, kao i Crne Gore.

“Ono što nas očekuje na seminaru su igre, pesme i običaji niškog kraja, beogradske posavine i jaseničkog kraja” – rekao je Niškim Vestima, Marjan Zdravković, direktor i umetnički rukovodilac ANIP Mozaik.

Predavači na seminaru su Igor Gudić iz Kraljeva i Marjan Zdravković. Muzičke aranžmane prezentovaće profesor Vladimir Milićević iz Kraljeva i šef niškog Narodnog orkestra Milan Nikodijević.

“Očekuje nas prelepi i veseli vikend u Niskoj Banji. Organizatori seminara su presrećni jer mogu da ostave jos jedan veliki pečat u svom rodnom gradu, a tiče se negovanja naše kulturen baštine.” – istakao je Zdravković.

PRVI SEMINAR FOLKLORA USPEŠAN

U Niškoj banji, 14. i 15. novembra 2015. godine, održan je seminar na temu folkorne tradicije i kulture. Ova dvodnevna manifestacija okupila je 40 polaznika iz Srbije i Crne Gore. Predavači su bili profesionalni igrači i pevači iz folkornih ansambala naše zemlje. Dvodnevni seminar na temu folklora okupio je polaznike iz Budve, Podgorice, Nikšića, Lazarevca, Vranja, Pirota, Dimitrovgrada, Vreoca, Kruševca i Niša.

Predavanja su obuhvatila “Igre i pesme iz Vladičinog hana” i obradu koraka koreografa Olge Skovran. Ona je ostavila veliki pečat u folklornoj tradiciji naše zemlje.
Predavači su bili emintenti predstavnici iz oblasti folklora, Ivan Gudić KUD “Riznica” iz Kraljeva i profesionalni igrači i pevači nacionalnog ansambla “Kolo” iz Beograda.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login