Uzgajanje dudova i svilarstvo

ISTORIJA, ŠUMARSTVO, VOĆARSTVO  

SJAJNE VESTI O UZGAJANJU DUDOVA I SVILARSTVU

Austrijske vlasti su, od polovine 18. veka, državnim merama unapređivale sađenje dudova radi uzgoja svilene bube i proizvodnje svile. (Svaki muškarac je, pre stupanja u brak, morao da zasadi po nekoliko stabala duda). Somborski Magistrat je još 1765. g. preporučivao gajenje svilenih buba, a 1788. g. u gradu su već postojali drvoredi dudova.

U somborskom ataru 1797. g. bilo je 2.760 dudova, od čega je po gradskim ulicama zasađeno oko 1.000 stabala. Popis iz 1823. god. beleži u ataru grada 6.688 stabala duda. Somborci su čaure svilene bube (kokone) prodavali državi, a 1797. god. predato je skoro tri tone čaura (predavane su u dvospratnici galetare, koja se nalazila u blizini današnjeg pozorišta).

Posao oko uzgoja svilenih buba padao je u vreme kada ovdašnji žitelji nisu bili previše zauzeti poljskim radovima (u maju i junu). Za svega šest nedelja, ukoliko nije bilo većih vremenskih nepogoda, mogao je svakom domaćinstvu da obezbedi izdašnu zaradu. Bilo je potrebno samo da se obezbedi ili sagradi posebno pričuvalište za bube. Neku količinu čaura uzgajivači su zadržavali za sebe, te su iz nje, primitivnim načinom, ispredali svilen konac koji je upotrebljavan za vez.

POSTOJAO PREDMET O UZGAJANJU DUDOVA I SVILENIH BUBA

Koliko je svilarstvo bilo važno za ovdašnju privredu, govori i činjenica da je postojalo i kao školski predmet u somborskoj Preparandiji. Predavao ga je katiheta Pavle (potonji vladika Platon) Atanacković, koji je sa nemačkog preveo i 1823. god. objavio priručnik Ludviga Miterpahera o uzgajanju dudova i svilenih buba. Svilarstvo je kasnije, zbog niskih cena svilenih čaura, polako opadalo, ali su dudovi još dugo opstajali.
Lišće duda bilo je glavna hrana gusenica svilene bube. Njegov plod korišćen je za spravljanje omiljene rakije dudare i dunsteva. Od 1880. do 1896. g. u okolini Sombora bilo je posađeno 73.000 dudovih sadnica (danas jedva da ih ima nekoliko desetina), a za to vreme Somborci su na uzgoju svilenih buba zaradili 358.000 kruna. Godine 1906. svilene bube je uzgajalo još oko 500 Somboraca.

Veliki pozdrav iz Sombora.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login