Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

DOGAĐAJI, HUMANOST  
Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU – DANAS JE MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Danas je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svake godine određeni broj žena izlaz iz porodičnih problema nalazi u alkoholu, drogi, samoubistvu,… Naravno, izađu one koje ne budu ubijene od strane svojih muževa, dece ili ljudi sa kojima se zabavljaju. Srbija i zemlje iz regiona na žalost ne zaostaju za mnogo uređenijim zemljama sveta. Danas je svetski dan borbe sa ovim problemom, ali ovaj dan mora biti usađen u misli svakog od nas i ostalih 365 dana u godini.
Srbija je uključena u kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, u nadi da će se loše statistike uskoro promeniti. U tome će nam pomoći i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen u parlamentu.

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

deklaracija-un
Deklaracija UN o eliminaciji nasilja prema ženama
Kampanja „16 dana“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

KARIJATIDE NA LOVĆENU

Karijatide koje se nalaze na ulazu u mauzolej Petra II Petrovića Njegoša predstavljaju majku i sestru. One su bile stub porodice u vremenima kada su pratile muževe, sinove i braću u ratove. Nisu smele pustiti suzu, a znale su da će im se vratiti na odru.

Karijatide (grč. Καρυάτις, množina: grč. Καρυάτιδες) u klasičnoj arhitekturi, su statue ženskih figura koje se koriste umjesto stubova. U arhitekturi u kojoj predominia mermer, karijatide su se prvi put pojavile u paru, u tri male građevine na Delfima (550-530. p. n. e.). Po priči rimskog pisca Vitruvija, karijatide su predstavljale žene iz Karija, koje su bile osuđene na težak rad, za vrijeme opsade Persijanaca, 480. godine p. n. e., tokom njihove druge invazije na Grčku.

Žene su i danas stub porodice. Nemojmo to zaboraviti!
Borimo se protiv nasilja nad ženama ovog dana i sutra, prekosutra, i svih dana jer jedino tako ćemo iskoreniti ovaj veliki problem.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login