Domaći pasulj preko interneta

POLJOPRIVREDA  
Domaći pasulj preko interneta

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Proizvođači često govore da robu nije teško proizvesti, veći je problem kako je prodati po adekvatnoj ceni koja pokriva troškove uzgoja. Slične probleme ima i poljoprivrednik Miloš Vasiljev iz Paraga, koji između ostalog uzgaja i prodaje beli pasulj.

Savremeni načini prodaje pasulja

I ovih dana prodaja pasulja je na prvom mestu u domaćinstvu Vasiljeva. Problem za plasman je isti kao i prethodnih godina. Velika ponuda pasulja iz uvoza otežava prodaju domaćeg, pa se proizvođači snalaze kako ko zna i ume. Kao adekvatno rešenje prodaje pasulja Miloš je pronašao prodaju preko Interneta. Inače, pasulj se uzgajao u domaćinstvu Vasiljava i pre tri decenije kada ga je proizvodio Milošev otac. Posle duže pauze na njivama Vasiljeva je pasulj ponovo počeo da se seje pre tri godine.

Ove godine dobar rod pasulja

„Ove godine sam sejao samo beli pasulj, ranije sam sejao i žuto-zeleni ali sam odustao zbog njegovog manjeg roda. Prošle godine je pasulj bio posejan na dva, a ove na površini od jednog hektara. Proizvodnja pasulja nema neku posebnu računicu. Za setvu se bira seme dobro prebranog pasulja, što se ručno radi. Odabir zrna za setvu radimo kod kuće, a za setvu jednog hektara neophodno je oko 110 kilograma zdravog semena. Ove godine rod je bio oko 2.000 kilograma na posejanoj površini“ – kaže Miloš i ističe da i pasulj kao usev iziskuje određene mere nege.

Miloš je pasulj tretirao sredstvima protiv plamenjače i preventivno, protiv pojave žiška, a ukoliko se, kako navodi, parcela tretira herbicidima protiv korova, pasulj nije potrebno okopavati.

Prodaja pasulja preko Interneta

Zahvaljujući razvoju mehanizacije prošla su vremena kada se pasulj brao ručno i sušio po ulicama. Danas proizvođači koji pasulj uzgajaju na većim površinama kombajniraju ga, a zrnom odmah na njivi pune prikolice koje transportuju. Kasnije, kod kuće pasulj se provejava, ručno prebira, sipa u džakove nakon čega se skladišti na suvom mestu i prodaje. Kako se pokazalo trgovina pasuljom, je tvrdi ovaj proizvođač posebna priča.

„Mnogo je pasulja iz uvoza na svim prodajnim mestima, zato je nama teško prodati. Ipak, čini mi se da je ove godine manja ponuda domaćeg pasulja. Ja sam oglasio prodaju preko Interneta, ljudi vide, naruče i ja pošaljem brzom poštom. Kada su u pitanju veće količine, cena se kreće od 130 do 140 dinara po kilogramu, a i kod kuće može da se proda“ – kaže Vasiljev.

Uz pasulj i žitarice

Miloš osim pasulja uzgaja soju i kukuruz, a pšenice već godinama nema na njegovim parcelama, kao i krompira čija je proizvodnja skupa i zahtevna, a cena niska.

„Ove godine sve je dobro rodilo, soja je bila odlična, imao sam na jednoj parceli čak 3,2 tone po jutru, a i kukuruz je ove jeseni napunio čardake. U proseku sam imao rod kukuruza oko osam tona zrna po jutru“ – kaže Vasiljev.

Osim pasulja i žitarica Miloš godinama prodaje i mlevenu začinsku papriku, a za ovu sezonu pripremio je oko 600 kilograma ovog ljutog i slatkog začina. Cena je, kako kaže ista već godinama, 1.000 dinara.

Foto: Mijajlović Julijana
Autorka: Rada Milišić

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login