Obnova spomen parka Bubanj

AVIOPREVOZ  
Obnova spomen parka Bubanj

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Spomen park Bubanj će biti kompletno obnovljen tokom naredne godine. Radiće se konzervacija i restauracija betonskih pesnica i potpuna restauracija zida. Planirano je uređenje parka, staza i platoa, a uvešće se dekorativna rasveta i video nadzor.

Sredstva u iznosu od 19,8 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš obezbedilo je Ministarstvao za rad, socijalna i boračka pitanja.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Grad Niš jer će se se prvi put nakon desetak godina raditi kompletno sređivanje memorijalnog parka na Bubnju, rečeno je u Gradskoj kući u Nišu.

„Gradu je jako stalo da se menja slika o Nišu i uređenje kulturno-istorijskih spomenika. Upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji mogući način.“ – rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Elena Vasić Petrović, rekla je da će u narednih nekoliko dana biti sprovedena uobičajena procedura oko tendera i izbora izvođača radova.

„Radovi će početi u prvoj polovini 2017. i biće završeni do sredine godine. Obuhvatiće konzervatorsko-restauratorske radove na „pesnicama“ i „zidu, uređenje pristupne staze i platoa. Izradu dekorativne i funkcionalne rasvete i uvođenje video-nadzora.“ – rekla je Vasić Petrović.

Podsetimo, Niš je dobio i projekat uređenja Letnje pozornice u Tvrđavi. Takođe će se raditi i projekat stavljanja u funkciju kompleksa Rovče.

Spomen park Bubanj

Spomen park Bubanj predstavlja spomen kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomen park Bubanj je, kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, stavljen pod zaštitu države u maju 1973 godine. Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve.

Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, rad vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine, na Dan oslobođenja Niša.

Kompleks je parkovski uređen, memorijalna staza je duga oko pola kilometra, a reljef u mermeru veličine 23×2,5 m sastoji se od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

U blizini se nalazi i letnja pozornica. Od 2004. godine u okviru kompleksa je i sagrađena kapela od stakla i metala, rad arhitekte Aleksandra Buđevca.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login