Voćari u Topoli imaće svoj sistem za navodnjavanje

VOĆARSTVO  
Voćari u Topoli imaće svoj sistem za navodnjavanje

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O SISTEMU ZA NAVODNJAVANJE U TOPOLI

Topola će uskoro uvesti organizovano navodnjavanje voćnjaka u svojim selima po uzoru na grčki model. To znači da će se iz rezervoara slobodnim padom obezbeđivati voda do parcela proizvođača. U prvoj fazi ovog pionir projekta južno od Save i Dunava, biće obuhvaćena tri sela i ukupno 350 hektara voćnjaka. Vrednost projekta je 190 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekat organizovanog navodnjavanja prezentovali su u Topoli predstavnici JP „Srbijavode“, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Čarni“ i lokalne samouprave. Na navodnjavanje pomoću rezervoara odlučili su se zbog bezvodnosti ovog regiona koji je zbog ostalih klimatskih uslova idealan za gajenje voća i vinove loze.

Biće kao u Grčkoj

„U prvoj fazi projektom će biti obuhvaćena tri sela, Plaskovac, Vinča i Blaznava. Plan je da se reka Jasenica pregradi. Ona ima ograničen vodni kapacitet tako da će se u kasnu zimu i rano proleće voda skupljati u akumulaciju, a potom prepumpavati u rezervoare iz kojih će se u letnjim mesecima distribuirati do voćnjaka. Ovo je sistem koji se u Grčkoj primenjuje odavno. Kada idete njihovim auto-putevima, možete videti ogromne rezervoare koji vodom snabdevaju voćnjake i bašte“ – kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Za početak dva rezervoara

U selima oko Topole registrovano je 3.500 gazdinstava, što je najveći postotak po glavi stanovnika, a većina njih se na oko 10.000 hektara bavi voćarstvom. Nedostatak vode je glavni problem proizvođača voća. Mnogi od njih cisternama dopremaju vodu do parcela, ili gledaju u nebo kada će pasti kiša.

„U prvoj fazi realizacije projekta biće obezbeđena dva rezervoara, zapremine 1.250 kubnih metara. Visinska raspoređenost korisnika uslovila je podelu sistema na tri zone, od kojih će iz dve zbog pogodne konfiguracije terena voda ići slobodnim padom. Rad ovog sistema za navodnjavanje zahtevaće i participaciju lokalne uprave i korisnika da bi se pokrio deo troškova za rad pumpi i električne energije“ – dodaje Jovanović.

Novac obezbeđen iz arapskog kredita

Iza ovog projekta stala je, kako je rekao Goran Puzović, direktor JP „Srbija Vode“, Vlada Srbije koja je i obezbedila kredit iz dogovora s Fondom Abu Dabi. Najvažnije je, objasnio je da se u ovoj fazi reše imovinski odnosi oko trasa kojim će prolaziti sistem. Organizovano navodnjavanje koštaće oko 190 miliona dinara.

Projekat pokrenule „Jaseničke kapi“

Projekat je pokrenulo Udruženje proizvođača iz okoline Topole, „Jaseničke kapi“ koje broji oko 80 članova. Svi oni kubure sa vodom u sezoni i zbog toga su još pre desetak godina počeli da razmišljaju kako da pomognu sebi iz čeka je i proizišla ideja da je najbolje za sve, da imaju organizovani sistem navodnjavanja. Veruju da će tako proizvoditi još kvalitetnije voće, nego sada.

Do proleća distributivna mreža

Očekuje se da će, kada sistem za navodnjavanje bude proradio, prinos na voćarskim parcelama biti veći za 30 odsto. Ovaj sistem navodnjavanja je pilot projekat u Centralnoj Srbiji. Do kraja ove godine biće predato idejno rešenje, započet postupak objedinjene procedure i lokacijskih uslova, a zatim sledi i izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu. Na proleće naredne godine trebalo bi očekivati izradu distributivne mreže do hidranata za priključenje korisnika.

Autorka: Biljana Nenković

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login