Umetnici okupirali Oficirski dom

UMETNOST  

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Umetnici iz Niša, Pirota i Vranja koji su kreirali dela od različitih materijala, boja, muzike i fotografije izašli su iz senke zahvaljujući projektu “Multimedijalni izazov”. Prikazali su svoja dela u Oficirskom domu i oduševili najviše najmlađe Nišlije.
Izazovu su odgovorili na najoriginalniji način i stvorili dela koja su simbol života, kažu organizatori.

OFICIRSKI DOM – UMETNIČKI KUTAK

Oficirski dom na nekoliko sati pretvorio se u pravi umetnički kutak. Afirmisani umetnici i amateri okupili su se kako bi na završnom „Multimedijalnom izazovu“ predstavili svoja dela. Razmenili iskustva i spoznali nove tehnike kojima se mogu izraziti.

U okviru ovog projekta lepo i korisno spojili su učenici Gimanizije „Svetozar Marković“ koji su od stiropora pravili realne replike izgleda molekula, organela i srca.

Profesor biologije Tijana Tošić kaže da su uspeli da nađu način i spoje umetnost i biologiju upravo zbog apstraknosti nauke.

„Na ovakav interesantan način učenici mnogo lakše i bolje savladavaju gradivo. Samim tim ovo je idealna prilika da im približimo nauku, a deo smo „Multimedijalnog izazova“ da bismo je približili i široj javnosti.“ – izjavila je Tijana Tošić.

Učešćem na ovoj manifestaciji svoj doprinos dala je i Vesna Libovic, niška umetnica koja se 18 godina bavi slikanjem. I sama je organizatorka mnogih umetničkih radionica – izrade nakita, tkanja, vajanja …

„Ovakve organizacije su najpotrebnije zbog mladih umetnika koji se još uvek pronalaze. Posebno što će osim druženja upoznati nove tehnike koje inače ne uče u školama i na akademiji. A kod razvoja kreativnosti najbitnija je razmena ideja“ – navela je Vesna Libovic.

„RAZLIČITI POGLEDI NA ŽIVOT“

Pored Vesne Libovic svojim radom predstavili su se brojni učenici i studenti umetničkih škola: grafički dizajneri, fotografi i svi su pokušali da odgovore na istu temu.

Nakon prva četiri izazova koja su krenula od septembra meseca i tema poput „Manje je više“, „Emocija“, „Izazov“ i „Superheroji“, izazov petog po redu okupljanja je bio život.

Organizatori su želeli da dela prikažu različite poglede na život, a kako kažu dobili su interesantne predloge.

„Ideja je bila da okupimo zrele, ostvarene umetnike, ali i mlade ljude koji nikada do sada nisu izlagali. Najlepše od svega je što su neki novi klinci koji su se predstavili na prethodnim izazovima u međuvremenu već imali samostalne izložbe ili pokrenuli neke projekte. Nama je posebno drago što smo im baš mi bili vetar u leđa.“ – kazala je Marijana Prokopović iz Udruženja „Super građanin“ koje je organizovalo ovu manifestaciju.

Projekat je do sada podržalo više od 80 afirmisanih i neafirmisanih umetnika iz različtih oblasti umetnosti.

Svih pet kulturnih večeri na kojima su se umetnici okupljali finansijski je podržala Uprava za omladinu i sport Grada Niša.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login