Hanuka – Praznik ponovnog posvećenja Hrama – Festival Svetlosti

RELIGIJA  
Hanuka – Praznik ponovnog posvećenja Hrama – Festival Svetlosti

PRAZNIK – HANUKA

Praznik ponovnog posvećenja Hrama – Festival Svetlosti -Hanuka

Hanuka je osmodnevni praznik jevrejske verske tradicije koji datira iz vremena Makaveja.

Praznik slavi sećanje na veliki ustanak jevrejskog naroda protiv dinastije Selevkida i tadašnjeg grko-sirijskog cara Antioha IV Epifana. Njega je poveo Juda Makavejac. Viševekovno ropstvo Jevreja dostiglo je svoju kulminaciju pod Antiohom IV, jer je praktikovanje vere bilo zabranjeno širom carstva. Kap koja je prelila čašu je trenutak kada je car ušao u Solomonov Hram i prineo žrtvu Zevsu. Tom onečišćenju Hrama je prethodila smena prvosveštenika Johanana i postavljanje poslušnika Menelaja koji je dinastu Selevkida davao novac prikupljen od „Hramskog šekela“ kako bi ovaj plaćao porez Rimskom Carstvu.

Diktatura ludog Antioha IV Epifana se ogledala u ubijanju više hiljada stanovnika Jerusalima. Zabranom vere otaca, konfiskaciji i uništavanju svetih spisa, zabranom pod pretnjom smrti poštovanja Šabata, obrezanja i pravila hrane. Ustanak Jevreja je poveo Juda Makavejac i dana 25. meseca kisleva (decembra) ušao je u Hram, naložio ponovnu izgradnju oltara i osveštao Hram od paganskih obreda. U slavu Boga je zapalio menoru, ali nije imao dovoljno ulja za sve svećnjake već samo za jedan i to samo za jedan dan. Božjim Promislom, ta količina maslinovog ulja je dostala za osam dana.

Paljenje menore sa devet svećnjaka

Hanuka je praznik koji se slavi kao uspomena na upravo taj događaj. Josif Flavije ga imenuje Praznikom Svetlosti. Centralni događaj proslave Hanuke je paljenje menore sa devet svećnjaka. Centralni svećnjak se naziva šamaš i služi da se svakog dana iz njega pali po jedan svećnjak u narednih osam dana. Dok je postojao Hram kao jedino mesto verskih obreda ljudi su pred kućama palili svakog dana po jednu svetiljku, a u Hramu je paljena menora. Danas svaki jevrejski dom ima devetokraki svećnjak koji se zove – hanuka (da bi se razlikovao od sedmokrakog svećnjaka menore).

Tokom Praznika svećnjaci se pale uz posebne obredne pesme i najčešće pale svi članovi domaćinstva. Važno je napomenuti da verski obredi kod Jevreja počinju zalaskom sunca.

Redakcija „Sjajne vesti“ čestita praznik ponovnog posvećenja Hrama svima koji praktikuju jevrejsku versku tradiciju uz pozdrav Šag Urim Sameakh.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login