Work and Travel: Ići ili ne ići – pitanje je sad

EDUKACIJE, OBRAZOVANJE  
Work and Travel: Ići ili ne ići – pitanje je sad

SJAJNE VESTI – WORK AND TRAVEL

Bez rizika nema zabave, zar ne? A ipak, svaki rizik, svaka avantura i nešto što do sada nisi iskusio uvek sa sobom povlači ono čuveno „hamletovsko pitanje“ – da ili ne? Usuditi se, probati i rizikovati da ne bude onako kako si očekivao ili odustati. Ne pokušati i ostati uskraćen za bogato iskustvo, kakvo god ono na kraju bilo – večita dilema!

Zato, ukoliko razmišljaš o tome da li je Work and Travel zaista „tvoja šolja čaja“, valjalo bi staviti na papir. Sve argumente „za“ i sve argumente „protiv“ i onda presuditi. Bez obzira na to koliko si po prirodi analitičar i neko ko obraća pažnju na svaki detalj, u ovakvim važnim odlukama koje nije lako doneti, upravo te osobine su presudne.

Zašto otići?

Amerika! Kada i na koji način ćeš imati prilike da provedeš četiri meseca u Americi? Tri ćeš raditi i svakako naučiti mnogo toga i upoznati mnogo novih ljudi, a onaj poslednji? Moći ćeš da putuješ i istražuješ

Ovo zaista jeste prilika koja se ne propušta. Jer, na jako zanimljiv način možeš upoznati zemlju koja se po mnogo čemu nama čini nedostižnom. Leto provedeno u Americi uz neki od Work and Travel programa će zaista biti nezaboravno. Moći ćeš da zaradiš, da obilaziš i putuješ, da upoznaš sjajne ljude. Takođe i da stekneš neprocenljivo iskustvo, usavršiš jezik, i sasvim sigurno, odrasteš i sazriš. Work and Travel je avantura koja te nikako ne može ostaviti istim.

Ukoliko voliš putovanja, upoznavanje novih kultura i običaja, ukoliko voliš zabavu i druženje, a nije ti problem ni da obavljaš sezonske, honorarne poslove jer ne sve to gledaš kao na priliku da se zabaviš, ali i radiš na sebi, Work and Travel jeste nešto što moraš probati. Ono što ostaje u tebi nakon leta provedenog u Americi se teško može meriti sa bilo čim drugim što možeš doživeti. Zato Work and Travel i dobija jedan veliki plus! Pa, seti se samo sa kakvim utiscima se vraćaš sa ekskurzije od 7 do 10 dana! E, o tome ti govorimo!

Zašto ne otići?

Ipak, odlazak nije tako lak. Svestan si toga da odlaziš sam, plašiš se da se tamo nećeš snaći, da nećeš upoznati „nikog normalnog“, misliš da je četiri meseca mnogo i da nećeš izdržati, plašiš se kako ćeš se snaći sa engleskim jezikom… Sve ove sumnje su sasvim normalne i očekivane.

Ako po prirodi nisi avanturista i više voliš sigurnost i izvesnost, biće ti teško da „presečeš“ i prijaviš se za neki od Work and Travel programa. Ipak, znaj da će se, u ovom slučaju, rizik i izlazak iz zone komfora definitivno isplatiti, a u prilog tome govore i iskustva studenata koji su pre tebe krenuli put Amerike.

Naravno, bitno je da dobro barataš engleskim jezikom, bitno je da prikupiš sva dokumenta i prođeš sve razgovore i intervjue, a bitno je i da imaš „početni kapital“ koji ćeš uložiti u ovu avanturu, a koji ćeš naravno, radeći u Americi, moći da nadoknadiš i povratiš uloženo. I zaista bi bilo dobro da si vredan i odgovoran student koji će moći dobro da se organizuje sa ispitima, kako fakultet ne bi ispaštao zarad tvoje želje da leto provedeš kao nikad do sad.

Takođe, ako je društvo jedino što te brine, uvek se možeš organizovati i krenuti sa nekim svojim prijateljem. Sigurno postoji način da čak i tamo budete na istom mestu i radite isti ili sličan posao. Samo se prijavite na vreme!

Bilo kako bilo, odluka je na tebi. Ono što je sigurno jeste to da se, ako se odlučiš da kreneš u avanturu zvanu Work and Travel, sigurno nećeš pokajati, ali vodi se svojim unutrašnjim osećajem jer ipak sebe najbolje poznaješ. Tako sigurno nećeš pogrešiti.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login