Novak Đoković odbranio titulu u Dohi

NAGRADE, TENIS  

SJAJNE VESTI IZ DOHE

Finale „Katar open 2017“ u Dohi je završeno. Zavese su se spustile na ovogodišnji prvi turnir na kojem su učestvovali najbolji na svetu. Posle finalnog meča Novaka Đokovića i Endija Mareja rezultat na semaforu glasio je 2:1 u korist Noleta. Rezultat po setovima bio je 6:3, 5:7 i 6:4, a ovo je bila 25. pobedu u 36 međusobnih mečeva.

Novak Đoković je novi-stari kralj Katarskog opena.

Dugogodišnje rivalstvo ova dva tenisera, koji se znaju od 11 godine, poprima sve veće razmere. Oni su u protekle 2 godine odigrali nekoliko važnih finala i izdominirali na teniskoj sceni. Ovo finale je pripalo našem teniseru, kako pobeda i osvojeni turnir tako i psihološka prednost pred Australijan Open koji se igra za nedelju dana.

Nole je u većem delu finalnog susreta igrao sjajno. Međutim, Marej je bio toliko žilav da je Nole morao da uloži velike napore da ga „dva puta pobedi“. Delovalo je kao da Nole drži konce u rukama ali, desio se taj prvi put – drugi set kod rezultata 5:4 i 30:0. Tada je Novak imao tri meč lopte ali je osetio neverovatnu snagu Mareja. Škot je uspeo da se izvuče i odvede set u taj brejk. Kao što to biva, nagrada za uložene napore je stigla. Marej dobija drugi set i odlaze u odlučujući.

Drugi put na istoj distanci, ali u trećem setu. Opet je Đoković servirao na 5:4, Endi je dobio prva dva poena, ali Nole nikada ne pravi istu grešku dva puta. Sada je zadržao smirenost i priveo posao kraju.

„Ovo je definitivno najbolji način da se startuje godina. Nakon što sam spasio pet meč lopti juče u polufinalu i on danas četiri, nadao sam se da nije došlo vreme da se naplate računi. Poslednjih pet meseci 2016. godine nisam imao samopouzdanja na terenu, ali je sjajan osećaj pobediti svetskog broja 1 na početku sezone. Pred obojicom je jednonedeljni predah kako bismo se oporavili i bili potpuno spremni za Melburn.“ – izjavio je Novak posle meča.

Ovacije u Dohi

Za razliku od nekih drugih turnira na kojima ljudi češće podržavaju Đokovićeve rivale nego njega u Dohi je potpuno drugačija slika. Ovacije sa tribina su bile česte, posle pobede nad Verdaskom, velika grupa dece je izvikivala „Novak, Novak” ispred pres centra pa je on izašao da ih pozdravi i podeli autograme. Njihovo oduševljenje je bilo neverovatno, čak su se i telohranitelji izgubili u tom metežu.

Novak je izgubio gem zbog opomene

Đokoviću nije bilo pravo što nije realizovao velike šanse u drugom setu, u jednom trenutku je na 6:5 dobro „pomazio“ reket, podsetivši na neke slične situacije od jesenas. Sudija mu je zbog toga dao opomenu, a pošto je ranije već imao jednu zbog slanja loptice u publiku, automatski je izgubio poen, a time i gem jer je Mari imao gem loptu.

„Moram da budem oprezniji, ovakve stvari ne smeju da mi se dešavaju. Zaista nisam imao nameru da pogodim nekog. Spreman sam da snosim posledice. To više ne smem da uradim.“ – priznao je naš teniser iako nije preterano jako udario lopticu kada ju je poslao prema publici. Ona je samo odskakutala do gledalaca u prvom redu.

Pogledajte detalje iz ovog neverovatnog finalnog meča koji su odigrali najbolji na svetu Novak i Marej:

Turnir u Dohi se igrao na tvrdoj podlozi za ukupni fond od 1.334.270 dolara i 250 ATP poena. Đoković je kao šampion Katarskog opena dobio 250 poena i 209.665 dolara. Poraženom finalisti je pripalo 150 poena i 110.240 dolara.

Ovo je 67. titula u Novakovoj profesionalnoj karijeri. Bilo ko da je svetski broj 1, svi znaju da je Novak Đoković bolji i od najboljeg.

BRAVO NOLE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login