Prvi mečevi naših na Austrlian Open-u 2017

TENIS  
Prvi mečevi naših na Austrlian Open-u 2017

SJAJEN VESTI IZ AUSTRALIJE

Otvoreno prvenstvo Australije ili Australian open počinje u ponedeljak 16.01.2017. godine.

Najbolji sprski teniser Novak Đoković, i pretendent na prvo mesto, nije loše prošao u žrebu. U prvom kolu Novak će odmeriti snage sa Špancem Fernandom Verdaskom, koji ga je umalo savladao prošle nedelje na turniru u Dohi. Verdasko je trenutno 40. igrač na svetskoj ATP listi. Ukoliko prođe taj meč, u nastavku turnira očekuje ga relativno lak put do finala.
U međusobnim duelima je 9:4 za našeg tenisera, a neporažen je još od proleća 2010. godine. Taj niz pobeda lako je mogao da bude prekinut prošle nedelje u Dohi (4:6, 7:6, 6:3). Tada je Verdasko u drugom setu propustio čak pet meč lopti za plasman u finale.
Rodžer Federer, Sten Vavrinka i Kei Nišikori, kao i Nadal i Raonić, nalaze se u polovini prvog nosioca, Endija Mareja.
Inače, Novak Đoković je šestostruki osvajač Australijan opena.

Viktor Troicki je postavljen za 29. nosioca turnira. On će se u prvom kolu sastati sa Damirom Džumhurom iz Bosne i Hercegovine. Viktor je inače završio učešće na turniru u Sidneju u polufinalu, pa nije uspeo da odbrani titulu koju je 2 puta za redom držao u svom vlasništvu.

Dušan Lajović (#92) je u žrebu dobio solidnog protivnika Francuza Stefana Roberta (#53). Ovo je prilika da Duci pokaže da je prvo kolo samo jedan dobar trening i da nastavi dalje u pobedničkom duhu. Lajović, objektivno, teško može da očekuje više od jedne pobede na prvom grend slem turniru sezone, jer ga već u drugom kolu čeka Žo Vilfrid Conga. Ali ko zna … Duci može da iznenadi!

Jedina sigurna ženska predstavnica Srbije na Australian Open-u je Jelena Janković. Čuvena Džej-Džej će se sastati sa Laurom Sigemund. Nemica je u dobroj formi pa se može očekivati dobar tenis.

Sa druge strane potencijalna učesnica je i Aleksandra Krunić. No, sjajna Aleksandra treba da prođe još dve runde kvalifikacija i ukoliko to učini ona će ući u glavni žreb.

Otvoreno prvenstvo Australije (Australian open)

Teniski turnir koji se održava u Australiji svake godine, traje dve nedelje u januaru (u prošlosti se održavao u decembru). Hronološki je prvi grend slem turnir u godini. Održava se u Melburnu. Otvoreno prvenstvo Australije je osvojilo najviše tenisera od svih ostalih grend slemova. Na turniru se igra u pojedinačnoj konkurenciji za muškarce i žene, kao i u parovima i u mešovitim parovima, a postoji i juniorsko takmičenje. Svake godine ga poseti oko 550.000 gledalaca.

Istorija

Turnir je prvi put održan 1905. godine u Melburnu. Od osnivanja do 1927. godine nosio je naziv Prvenstvo Australazije (The Australasian Championships), a te godine naziv je promenjen u Prvenstvo Australije (The Australian Championships). Godine 1969. dobio je današnje ime. Tada je postalo otvoreno prvenstvo, na kom su mogli da igraju i amateri i profesionalci, uključivši se u „Open eru“, započetu godinu dana ranije.

U početku, turnir nije privlačio puno takmičara zbog slabih veza sa inostranstvom, ali i unutar samog kontinenta. Razvojem saobraćaja, posebno vazdušnog, do šezdesetih godina dvadesetog veka postao je posećeniji i od strane takmičara i od strane gledalaca.

Od osnivanja do 1988. godine turnir se igrao na travi, a od tada na tvrdoj podlozi. Te godine je takođe premešten sa Kujang stadiona u Melburn park, gde se i danas održava. Nekoliko gradova je kroz istoriju bilo domaćin turnira (Sidnej, Adelejd, Brizbejn, Pert, Krajstčerč, Hejstings), mada je većinom održavan u Melburnu.

U ranim godinama turnira, mesec održavanja se menjao, krećući se od januara do avgusta. Zbog Prvog svetskog rata nije se održavao od 1916. do 1919, a zbog Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. Od 1923. do 1977. turnir se igrao svake godine u januaru, da bi se te godine prebacio na decembar, te je zbog toga igrano dva turnira u jednoj kalendarskoj godini. Godine 1987. turnir je vraćen na januar i zbog toga decembarski termin iz 1986. nije održan.

NAPRED NAŠI!
SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Prvi mečevi naših na Austrlian Open-u 2017"

  1. Pingback: Viktor Troicki nije mogao dalje od polufinala Sidneja - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login