Sutra počinje 10. Kustendorf

DOGAĐAJI, FILM  
Sutra počinje 10. Kustendorf

SJAJNE VESTI O 10. KUSTENDORFU

Jubilarni 10. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara na Mećavniku. Kao i prethodnih godina „Kustendorf“ će biti posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.
Njegov osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica kaže da su Drvengrad i festival „utopija koja živi“. Sa ovim festivalom organizatori se bore protiv društva spektekla i industrije zabave, pružajući mladim autorima priliku da uče od najboljih.

10. Kustendorf će otvoriti filipinski reditelj Lav Dijaz koji je dobio Zlatnog lava na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu za film „Žena koja je otišla“. Njemu će biti uručena nagrada za dosadašnji radi i za buduće filmove.

„Dolazak Lava Dijaza na `Kustendorf` možda je i najveći pogodak do sada kada je reč o nekome ko pliva uz rečni tok. Njemu glavna linija svetskog filma ne odgovara jer su konkvistadori koji su došli u njegovu zemlju promenili percepciju vremena a on, čovek, voli da pravi filmove koji teku bez prekida od četiri do devet sati.“ – izjavio je Kusturica.

On je istakao da je „Kustendorf“ festival metafizičke prirode, da ima ideju da „nadraste društvo spektakla“ i da predstavi individualnu hrabrost koja je skoro izgubljena u glavnoj struji svjetskog filma.

„Mećavnik je brdo na 700 metara nadmorske visine i bilo koje vreme tamo je lepo jer je sve od drveta i mirišu eterične smole. To je utopija pretvorena u realnost. Tu utopiju uspevamo da zadržimo evo već deceniju i privlačimo najbolje svetske autore. Kad bi svet bio organizovan kao Mećavnik, upućen na zdravu hranu i organske filmove, on bi bio mnogo bolji.“ – istakao je Kusturica.

TAKMIČARSKI DEO I ŽIRI

Za takmičarski deo ovog festivala pristiglo je preko 500 filmova domaćih i inostranih režisera. Međunarodni žiri koji čine:
– književnica i scenaristkinja Glin Jan, koja je predsjednik žirija,
– stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis
– i režiser Nikola Ležaić
imao je veoma težak posao. Od svih pristiglih ostvarenja žiri je odabrao 22 filma koja će se boriti za titulu najboljeg.

Za nagradu „Vilko Filač“ – najbolju fotografiju – odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Mladi režiseri su došli iz Bugarske, Danske, Izreala, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala. Takođe i iz Portugalije, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

O FILMOVIMA

„Savremenetendencije“ prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije kao što su „Žena koja je otišla“, „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, „Cveće zla“ finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan“, pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelja Đie Liua kao i „Duša na struni“ koji je režirao Džang Jang. Takođe, na jubilarnom Kustendorfu biće prikazan najnoviji film osnivača Kustendorfa, reditelja Emira Kusturice „Na mliječnom putu“.

Ovogodišnja retrospektiva velikana biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“, „Vrane“ koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam“ Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor“. Takođe, u ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i „TNSO“ uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-dzez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka“.

Pogledajte prilog Dnevnik zapadne Srbije:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login