Sastav EYOT najavio 4. album „INNATE“ (VIDEO)

MUZIKA  

SJAJNE VESTI DONOSI GRUPA EYOT

Bile su potrebne dve godine da EYOT obraduje svoju publiku novim kompozicijama. Posle dvogodišnje diskografske pauze, kompozicijom VEER, ova popularna grupa najavljuje novi, četvrti album po redu – INNATE. Album će se 20. februara 2017. pojaviti u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records.

Album je snimio i miksao legendarni inženjer zvuka, producent i muzičar, Stiv Albini (eng. Steve Albini). Ovaj popularni majstor zvuka u svojoj karijeri ima saradnji sa imenima kao što su Nirvana, PJ Harvey, Pixies, Mogwai itd. Album se snimao u Čikagu, u njegovom studiju Electrical Audio. Stiv Albini je poznat i po tome da je zadržao analogni način snimanja. Interesantna stvar u ovoj priči je to da je album INNATE snimljen i smiksan za tri dana bez upotrebe računara. Mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven)

“Kompoziciju VEER smo odabrali kao prvi singl jer, po našem mišljenju, najviše povezuje novi album sa prethodnim radom. Samo ime je igra reči – osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan, i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma.” – kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić.

SASTAV EYOT NASTUPAO ŠIROM PLANETE

EYOT postoji od 2008. godine i za to vreme su izdali tri albuma, pobrali sjajne kritike najuglednijih svetskih kritičara, kao i publike, i nastupali u više od dvadeset zemalja širom planete.

Niški sastav „EYOT“ bio je 8. aprila gost na „Cully jazz“ festivalu koji se održao u Švajcarskoj. Čast da učestvuju na ovom festivalu dobili su još pre saopštavanja učesnika. Naime, kompozicija „How Shall the Dust Storm Start?“ ovog perspektivnog sastava našla se na zvaničnom trejleru, kao podloga. Organizatori ovog festivala su Niški sastav Eyot nazvali „Nirvana evropskog džeza“, koji predvodi evropski talas džeza neutabanim stazama.

Koncertima u četiri grada u četiri dana, kvartet EYOT predstavio je u aprilu 2016. godine svoju muziku publici u Parizu, švajcarskim gradovima Cully i Brig, i u Minhenu u Nemačkoj od 7. do 10. aprila 2016. godine.

“I ove godine nas očekuje puno značajnih nastupa u inostranstvu, ali ćemo se potruditi da sviramo i u Srbiji što je više moguće”.

FOTO:
Zoran Radosavljević
Marko Miladinović

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login