Kako najlakše smršati nakon porođaja?

DECA, HRANA, PORODICA, SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  
Kako najlakše smršati nakon porođaja?

SJAJNE VESTI – KAKO DA SMRŠATE POSLE POROĐAJA

Večiti problem žena je – kako najbrže i najlakše smršati i to trajno? Ne želiš da se izgladnjuješ, ne želiš da se mučiš, ali želiš sjajnu figuru koja će trajati. Pa, jasno ti je da ovo nije bajka i da ova želja ne može da ti bude uslišena tek tako. Osim ako prirodno nemaš ultra brz metabolizam koji ti ne dozvoljava da se ugojiš ni gram, a u tom slučaju si prava srećnica. Dakle, ako kao i većina žena mučiš muku sa viškom kilograma i to naročito sada, nakon porođaja, evo nekoliko saveta kako možeš da izgubiš na težini. Napomena: Vreme i trud se moraju uložiti!

Tečnost, tečnost, tečnost!

Tajna brzog metabolizma je, između ostalog, i u hidrataciji. Jako je važno da unosiš dovoljne količine tečnosti. Osim vode (otprilike oko dva litra dnevno, u zavisnosti od kilaže i dnevnih aktivnosti) u obzir dolaze i nezaslađeni čajevi i ceđeni sokovi. Na primer, zeleni čaj može da bude odličan saveznik u borbi zvanoj „kako smršati nakon porođaja“ jer pruža tvom delu blagodeti koje se ne odnose samo na kilažu i metabolizam, već i celokupno zdravlje i lepotu.

Balansirana ishrana

Osim redovnog osvežavanja organizma tečnostima, važno je da organizam pravilno hraniš. Savetuje se da imaš pet manjih oboroka dnevno (doručak, užinu, ručak, užinu i večeru, na svaka tri sata), a da ishrana bude balansirana, tačnije, da unosiš dosta voća i povrća, žitarica, ribe i drugih zdravih namirnica, dok testa i slatkiše treba da izbegavaš. Naravno, kako bi tvoj novi režim ishrane koji za cilj ima uspešno mršavljenje nakon porođaja bio uspešan, dozvoljeno je da jednom nedeljno počastiš sebe nekom poslasticom, ali vodi računa o količini! Parče voćne torte za užinu je dozvoljeno, ali ne i cela torta.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je važna uvek, ne samo kada želiš da smršaš. Možda nisi vodila računa o tome tokom trudnoće? Sada kada želiš da smršaš nakon porođaja, setila si se da bi trebalo da ipak ustaneš i pokreneš se. Nema veze, oprošteno ti je što ništa nisi radila tokom trudnoće, ali sada više nema izgovora za preskakanje treninga! Tri do četiri puta nedeljno je dovoljno vežbati, važno je da postoji kontinuitet. Pola sata treninga će za početak biti sasvim dovoljno. Posavetuj se sa stručnim licem koje vežbe su najbolje za tebe. Najbolje bi bilo da kombinuješ kardio trening sa klasičnim vežbama na spravama ili sa tegićima. Ukoliko ne voliš teretanu, tvoj izbor može biti i aerobik ili pilates Takođe i neka kućna varijanta u vidu video treninga na YouTube-u ili džogiranje, preskakanje vijače i slično. Izbor je na tebi!

San

Verovala ili ne, za mršavljenje nakon porođaja, ali i generalno, jako je važno da dovoljno spavaš i odmaraš se. Istraživanja su pokazala da manjak sna loše utiče na metabolizam. Zato se potrudi da spavaš između sedam i devet sati svake večeri. Sigurno ti neće teško pasti!

Na kraju, važno je naglasiti da rezultati sigurno neće doći preko noći. Mršavljenje nakon porođaja je proces, naročito ako si nabacila dosta kilograma, zato moraš da budeš uporna, posvećena i nikako ne smeš da odustaješ. Veruj, trud će se isplatiti!

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login