Lale savetuje: Šta treba znati u vezi jaja, belanceta, žumanceta, čuvanja, pripreme i slično?

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Šta treba znati u vezi jaja, belanceta, žumanceta, čuvanja, pripreme i slično?

SJAJNE VESTI – BELANCE I ŽUMANCE – JAJE

I danas smo zavirili u „Tasinu kuhinju“. Tasa nam je iz svog ugla pričao o jajima, od kupovine, preko čuvanja pa do pripreme. Neke stvari smo i mi prviput čuli.

Kada ste kupili ili dobili jaja onda se savetuje da:

– Kada je teško odvojiti belance od žumanceta (kada jaja nisu sveža) razbiti ga iznad levka, tako da će belanac proći, a žumanac ostati u levku.

Svežina jaja

Svežina jaja se proverava potapanjem u slanu vodu, ona koja u nju potonu sveža su. Sneg od belanaca dobro će se ulupati i od jaja koja nisu sveža, ako se pri mućenju u njih stavi nekoliko kapi limuna. Ako je žumance bledo, požuteće ako se položeno na tanjir posoli i ostavi nekoliko minuta.


POSETILAC DAČONI DODAJE:
Super saveti, želim samo da dodam da ima još jedna metoda da se proveri da li su jaja sveža i to pre nego što se polupaju. Potrebno je sipati hladne vode u neku malo dublju posudu tako da celo jaje može da potone. Ako je jaje potonulo i leži kompletno na boku onda je sveže. Ako jaje leži na dnu ali je jedan kraj malo izdigao onda to jaje nije najsvežije ali se može konzumirati. Ako je jaje isplivalo onda je to jaje propalo i možete ga nositi na demonstracije i iskazivati protest sa njim 🙂

– Jela sa jajima najbolje je utrošiti dok su sasvim sveža. Jer podgrejana musaka, pohovane šnicle i slično mnogo se teže vare, a i nisu više tako ukusne.

Jaja se neće pokvariti ni posle dužeg stajanja ako mu se zatvore pore na ljusci, za šta se može koristiti rastopljeni vosak ili parafin pa ih ostaviti u donji deo hladnjaka.

– U hladnjaku jaje ostaje sveže dve nedelje, ali se može upotrebiti i kasnije.

– Jaja mogu ostati sveža i 15 dana van frižidera, ako se svako posebno uvije u novinsku hartiju i složi u kartonsku kutiju pa ostavi u prohladnoj ostavi.

– Jaja će ostati duže sveža ako ih držite okrenuta sa šiljatim delom naniže.

Kada su specijalitet od jaja ukusni?

– Da bi omlet bio ukusan, treba mu posle mućenja dodati šoljicu mleka i po kašičicu butera i ulja. Naprslo jaje može se skuvati uvijanjem u alu foliju ili natapanjem naprsline sa sokom limuna.

– Ako želimo skuvati rovito jaje, kada proključa treba ga u vodi držati još 3 – 3,5 minuta, a zatim vrelu vodu zameniti hladnom, da bi se lakše oljuštilo.

– Prilikom pripremanja jaje može da veže dva puta veću količinu tečnosti od one koju sadrži. Stoga se u kajganu slobodno može dodati po dve kašike vode ili mleka na svako jaje, a onda se dobro umuti. Kajgane će biti više, biće vazdušastija i izdašnija.

– Kada pravite omlet da bi bolje narastao dodajte kašiku nezaslađene pavlake ili kašiku kajmaka sa još nekuvanog mleka.

Jaje prženo na oko ostaće čitavo, neće se razliti, ako zagrejanu masnoću, pre no što spustite u nju jaje, pospete sa malo soli.

Bareno jaje

Jaja uvek barite u vodi koju ste zakiselili kašikom sirćeta, jer će se lakše ljuštiti.

– Belance ima sposobnost da apsorbuje čvrste čestice, pa ovo svojstvo može korisno da se upotrebi ako je goveđa supa mutna. Najlakše će se izbistriti ako joj se doda malo lupanog belanceta, ostavi 10-15 minuta na toplom i onda procedi kroz gustu cediljku.

Meko kuvano jaje kuva se u ključaloj vodi 3-4,5 minuta. Belance je očvrslo, ali još uvek meko, a žumance žitko.

Tvrdo kuvano jaje se kuva u vodi sa čijeg dna se tek jedva podiže mehurić prema vrhu, a voda treba dobro da pokrije jaja. Ovako se kuva oko 10 minuta, a zatim kada se izvade stavljaju se pod mlaz hladne vode 1-2 sekunde. Ovako kuvana nemaju suviše tvrdo belance, a žumance ne gubi boju.

– Da bi se sprečilo pucanje jaja pri kuvanju obazrivo iglom probušiti šotku, pa ga onda staviti u sud za kuvanje.

– Prilikom barenja jaja ljuska puca ako su jaja uzeta iz frižidera, zato jaja iz frižidera ostavite u hladnoj vodi bar 20 minuta pre kuvanja.

– Da bi bili potpuno sigurni da jaja, koja ste izvadili iz frižidera, neće pri kuvanju popucati, svako posebno treba zaviti u aluminijumsku foliju.

Otkrite da li je jaje bajato

– Razbijeno jaje neće se osušiti ako ga prelijete mlekom.

Jaja po kupovini nikako ne treba prati, a najviše svežih jaja ima u proleće kada su u ishrani potrebna za regeneraciju kože i kose.

– Kada razbijete sveže jaje, žumance zadržava okrugao oblik, a belance ga okruži.

– Ako je jaje bajato belance se razlije, a žumance beži na jednu stranu.

Kako oljuštiti jaja

– Da bi se kuvana jaja lakše oljuštila, posle kuvanja ih stavite najviše 9 minuta u hladnu vodu, zatim skinite komad ljuske sa šire strane i kroz otvor dunite. Ljuska će se odvojiti od belanca koje će ostati neoštećeno.

– Tvrdo kuvana jaja oljuštite i stavite u teglu. Prelijte ih vinskim sirćetom začinjenim biberom, zatvorite hermetički i ostavite da stoji mesec dana pre upotrebe.

– Predviđeno je 1l sirćeta za 12 jaja.

– Da bi kod kuvanih jaja žumance ostalo u sredini, treba ih za vreme kuvanja okretati.

– Tvrdo kuvana jaja lakše ćete oljuštiti ako u vodu u kojoj se jaje kuva dodate kašiku sirćeta.

Sneg od belanaca

– Ako šlag ne može da se umuti umešati u njega jedno belance i staviti u frižider da se dobro ohladi pa ga onda ulupati.

Sneg od belanaca sigurno će uspeti ako žicu za mućenje pre upotrebe držite 5 minuta u zamrzivaču.

– Belanca koja su stajala u frižideru lakše će se umutiti ako im dodate dve do tri kapi limuna.

– Sneg od belanaca lakše i brže će se umutiti ako se belancima doda nekoliko kapi sirćeta.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

SJAJNO!



2 odgovora na temu "Lale savetuje: Šta treba znati u vezi jaja, belanceta, žumanceta, čuvanja, pripreme i slično?"

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login