Kako ukrasiti stan rasvetom na sjajan način

PORODICA, SAVETI  
Kako ukrasiti stan rasvetom na sjajan način

SJAJNE VESTI – KAKO UKRASITI STAN RASVETOM NA SJAJAN NAČIN

Možda zvuči neobično, ali svetlost igra ogromnu ulogu u uređenju našeg životnog prostora. Mada svako biće reaguje drugačije na izloženost svetlu, postoje određeni naučno utvrđeni kriterijumi koji nam govore u kojoj meri je svetlo adekvatno.

Slabo osvetljen prostor nam izaziva osećaj umora, malaksalosti i bezvoljnosti, dok nas previše osvetljen prostor „zaslepljuje“ i deluje prenaglašeno i veštački, poput lekarskog pregleda. A niko ne voli izloženost.

Raspoloženje nije jedina stvar na koju rasveta utiče. Ona ima ogromnu estetsku i dekorativnu ulogu i ukoliko se pametno iskombinuje, može vašim gostima prikazati svu eleganciju upravo kupljenog italijanskog nameštaja, modernih elektronskih uređaja ili slika koje vredno sakupljate.

Red je da se upoznamo sa nekim trikovima u korišćenju rasvete u najbitnijim kućnim prostorijama.

Kuhinja

Obratite pažnju na osvetljenja iznad radne površine (šporet, ringle, mesto za pripremu hrane). Morate voditi računa da kuhinja bude dobro osvetljena, kako zbog funkcionalnosti, tako i zbog topline i atmosfere. Sjajan efekat rasvete je postavka sijalica ispod radnih ormarića, kao i u uglovima, kako bi se naglasile specifične karakteristike vašeg stola ili drugih delova nameštaja. Možete se odlučiti za klasične sijalice, halogene ili LED rasvetu, u zavisnosti od dizajna kuhinje, platežne moći u datom trenutku i funkcionalnosti.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi vam je potrebno suptilno svetlosno rešenje koje će vas asocirati na uživanje. Nakon radnog dana vam je potreban odmor, tako da izbegavajte prejaka svetlosna rešenja. Poslužite se zidnim lampama, plafonjerama, fenjerama ili stonim lampama na noćnom stočiću.

Ukoliko imate ugradne lampe ili sklopove, udaljite ih od kreveta ka ormaru sa garderobom, rasveta će vam najbolje služiti u uglovima. Potrebno vam je prijatno i opuštajuće svetlo za čitanje omiljene knjige. Suptilno svetlo takođe deluje podsticajno na stvaranje romantične atmosfere.

Dnevna soba

U njoj provodimo najviše vremena tako da nam je rasveta od primarnog značaja. Umesto ugradnje centralnog svetla, upotrebite više plafonskih sijalica i ugradite u uglovima zidne svetiljke. Fluorescentne sijalice ugradite u donjim ivicama radnih stolova. Kombinujte estetiku sa pragmatizmom. Prigušeno i indirektno svetlo vam omogućava nijansiranje, prozračnost i utapanje boja, tako da možete da postavite stone lampe i LED panele gde je izvodljivo.

Trpezarija

Prostor u kome se obeduje treba da odiše opuštajućom atmosferom i toplinom. U skladu sa tim, možete koristiti sveće na sredini stola, klasične lustere, zidne lampe i stone lampe.

Kupatilo

Bočna svetla su vam najbolja za nanošenje šminke. Za muškarce, ona pružaju korisno rešenje usred brijanja ili drugih radnji. Par zidnih svećnjaka uz bok ogledala stvara ugođaj i pomaže u koncentraciji i relaksaciji. Ugradite jaku plafonsku rasvetu, koja će dobro osvetliti ne samo sve uglove kupatila već i sve crte vašeg lica. Ukoliko imate prostrano kupatilo, poželjno je da imate posebnu sijalicu iznad tuš kabine.

Nezavisno od tipa prostorije, bitno je da uvežbate oko i posmatrate kako vaš stan „diše“ u zavisnosti od intenziteta i tipa rasvete koju koristite. Rasveta se može posmatrati iz dekorativnog, radnog i ambijentalnog ugla, a tipovi su raznovrsni. Od klasičnih sijalica, halogenih i fluorescentnih pa sve to LED rasvete, koja sve više dobija na značaju. Ukoliko ste neodlučni, uvek se možete obratiti za savet nekom od konsultanata za uređenje enterijera ili crpeti svoje ideje iz magazina.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login