Lečenje ešerihije koli

MEDICINA, SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  
Lečenje ešerihije koli

SJAJNE VESTI SAVETUJU – KAKO SE IZLEČITI OD INFEKCIJE KOJA IZAZIVA EŠERIHIJA KOLI

Ešerihija, iliti ešerihija koli je bakterija stalno prisutna u digestivnom traku ljudi i životinja. Bezopasna je i vrlo korisna budući da igra važne uloge u procesu varenja hrane i proizvodnje vitamina K2. Međutim, kada se ona nađe u drugim delovima organizma, u stanju je da izazove krvavu dijareju, sepsu, meningitis, urinarne i crevne infekcije, kao i bubrežne infekcije koje u pojedinim slučajevima mogu dovesti do smrti.

Ešerihija koli se uglavnom leči antibioticima. Međutim, lečenje antibioticima nije nimalo jednostavno budući da je ova bakterija sposobna da se veoma brzo adaptira i postane imuna na bilo koji antibiotik. Dodatno, ukoliko se pri lečenju koriste jaki antibiotici, imunitet može oslabiti i time se omogućiti stvaranje novih infekcija. Čak i kada je izlečimo, uvek postoji opasnost od njenog povratka i ponovnih infekcija.

Različite infekcije izazvane ovom bakterijom mogu se lečiti, ili makar njihovi simptomi ublažiti, i na prirodan način.

Imuni sistem vs. ešerihija koli

Zbog svih problema koji se javljaju kada se infekcije izazvane ešerihijom leče antibioticima, imuni sistem je često taj koji se sa infekcijama na kraju izbori. Sve što mu je potrebno jeste dovoljno vremena i prave podrške. Odmarajte, pridržavajte se instrukcija doktora i dozvolite Vašem imunom sistemu da radi svoj posao.

Odmor kao jedan od preduslova lečenja infekcija izazvanih ešerihijom koli

Možda zvuči prejednostavno, ali odmor je veoma važan preduslov za proces oporavka od infekcija koje ešerihija izaziva. Kako biste sačuvali energiju neophodnu za borbu organizma protiv infekcija, uzmite nekoliko slobodnih dana na poslu i odmarajte.

Uloga vode pri lečenju infekcija izazvanih ešerihijom koli

Budući da se kao jedan od simptoma infekcija ćiji je ešerihija uzročnik često javlja dehidratacija, onda je sasvim logično zbog čega se u procesu lečenja preporučuje unošenje povećane količine vode u organizam. Kao što svi znamo, naš organizam sastoji se od sedamdeset procenata vode i zato je razumljivo zašto je ona toliko važna za njegovo normalno funkcionisanje. Pored drugih funkcija koje obavlja, voda učestvuje i u procesu eliminacije štetnih bakterija iz organizma. To je jedan od razloga zašto se pri lečenju nemalo svih bolesti savetuje njen unos u što većim količinama.

Ishrana vs. ešerihija koli

Razmnožavanje bakterije ešerihija koli povećava se kada je kiselost u organizmu pojačana. Regulisanjem ishrane reguliše se i kiselost organizma. Masna hrana, slatkiši, grickalice i gazirana pića – svi oni imaju nešto zajedničko. Nabrojane namirnice pojačavaju kiselost organizma i zbog toga ih treba izbegavati kada se lečimo od oboljenja koje izaziva ešerihija. Osim njih, savetuje se izbegavanje alkohola, kofeinskih napitaka i cigareta. Hrana bogata vitaminom C (izuzev citrusa koje želudac tokom procesa varenja hrane čini alkalnim) takođe pojačava kiselost organizma i njeno konzumiranje treba izbegavati.

Vitamin A se dobro pokazao u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija, iz tog razloga se krompir, šargarepa i drugo povrće bogato ovim vitaminom preporučuje i u lečenju infekcija koje izaziva ešerihija. Isto važi za hranu bogatu biljnim vlaknima poput boranije, graška, tikvica, pasulja, kukuruza, jabuka, krušaka, mandarina i drugih… Za ojačavanje imunog sistema koristite beli luk ili propolis.

Čajevi od ingvera (đumbira), uve, brusnice, peršuna, breze, kukuruzne svile i bosiljka takođe se preporučuju za borbu protiv infekcija i bolesti čiji je uzročnik ešerihija koli.

foto: pixabay.com

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login