Kako se osloboditi treme prilikom polaganja vožnje

AUTOMOBILI, SAVETI  
Kako se osloboditi treme prilikom polaganja vožnje

SJAJNE VESTI SAVETUJU – KAKO DA SE OSLOBODITE TREME PRED POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Verovatno mislite da će vam jedan od najstresnijih dana u životu biti i taj kada budete polagali vožnju. Vrlo brzo će proći vreme od dana kada ste se upisali u auto školu do dana polaganja vožnje. Potpuno je jasno da očekujete tremu tog dana, jer je to situaciju u kojoj treba da se pokažete najbolje što znate, tako da je sav pritisak na vama. Ipak, na samom početku je važno da upamtite jednu stvar: ne treba tragično da shvatite bilo kakav ishod.

Ukoliko ne položite vožnju iz prvog puta, postoji još toliko pokušaja, da nema mesta za paniku i strah. Trema se pobeđuje učenjem i vežbanjem. Iz tog razloga, postoji nekoliko načina da je pobedite ili bar ublažite.

Simulirajte dan polaganja sa instruktorom

Dobro bi bilo da imate otvoren odnos sa vašim instruktorom iz auto škole i da se dogovorite sa njim da bar jedan dan posvetite simulaciji polaganja vožnje. To znači da će tog dana sve izgledati baš kao da je to dan za polaganje, baš svaki detalj. To takođe znači da vam vaš instruktor u toku vožnje neće davati instrukcije, da ćete ispoštovati celokupnu proceduru, koju bi inače prilikom polaganja trebalo da ispoštujete. Na taj način osetićete bar delić moguće atmosfere.

Dobro bi bilo da čak i više od jednog puta simulirate dan polaganja vožnje. To je važno, jer ćete bar jednim delom znati kako će izgledati i onda neće bar postojati strah od nepoznatog.

Radite na onome što vam najslabije ide

Kada upišete časove polaganja vožnje u određenoj auto školi, onda ćete ići postupno i učiti sve po redu. Međutim, nakon određenog broja časova, proći ćete sve ono što treba da znate. Nakon toga shvatićete šta vam najslabije ide. To znači da treba da radite na tome, ali da ne treba da zapostavljate ni ostale stvari.

Nekoliko časova pred polaganje forsirajte ono što vam je do sada najlošije išlo. Kada nekoliko puta prođete kroz određene situacije, onda ćete zasigurno znati kako da se ponašate i samim tim nećete imati tremu da nešto ne pogrešite, kada ste već toliko puta to radili.

Vežbajte „kritične deonice“

Instruktori iz određenih auto škola vole da forsiraju pojedine deonice češće nego druge, sa druge strane postoje i oni profesionalniji instruktori iz drugih auto škola koji imaju u vidu koliko je bitno proći što više sa svojim kandidatom. Što više deonica prođete, to će vam biti lakše da se snađete na polaganju, ali i nakon dobijanja dozvole. Naime, na taj način učite da se snađete u nepoznatim situacijama. Tako da, ukoliko na samom polaganju dođe do neke vama nepoznate situacije, brže ćete razmišljati i znati tačno šta treba da uradite. Ukoliko znate da vam neke deonice puta idu slabije od drugih, onda bi trebalo njih više da forsirate.

Noć pred polaganje dobro odmorite

Ovo je lako reći, ali vrlo teško ispoštovati. I to je potpuno jasno, jer znate da vas sutra očekuje jedna vrsta ispita. Nemojte ići u drugu krajnost i praviti se da vas to ne pogađa, kasno leći i ustati umorni. Važno je da shvatite ozbiljnost situacije, ali sa druge strane je važno da ne shvatate polaganje vožnje kao nešto najstrašnije u životu.

Veče pre, ranije lezite, pokušajte da ne razmišljate o tome i pokušajte da se u potpunosti odmorite.

Ne dozvolite da vas pad pokoleba

Na dan samog ispita, odnosno polaganja, nemojte da razmišljate o padu. Nađite srž vaše treme. Zapitajte sebe zašto imate tremu. Da li trema postoji zato što mislite da ćete pasti? Da li trema postoji zato što mislite da ćete se izblamirati? Da li trema postoji zato što mislite da ne znate dobro da vozite? Na svako ovo pitanje postoji odgovor i uteha. Ukoliko padnete – položićete sledeći put. Ukoliko se izblamirate – niste jedini, tek ste početnik.

Ukoliko mislite da ne znate dobro da vozite – naučićete, vežbaćete, opet ste tek početnik. Umirivanjem sebe, umirićete i tremu u vama. Imajte u vidu da pojedine auto škole daju gratis časove ukoliko padnete, tako da dodatni novac, bar za časove nećete morati da izdvojite.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login