Iskoristite detalje i vašem domu dajte poseban izgled

PORODICA, SAVETI  
Iskoristite detalje i vašem domu dajte poseban izgled

SJAJNE VESTI – DETALJIMA DO LEPŠEG IZGLEDA VAŠEG DOMA

Nekoliko promena u vašem domu učiniće da razbijete monotoniju svakodnevice i tako ulepšate vreme koje provodite u svom životnom kutku. Veoma je važno osetiti prostor u kojem živite, a tek kada ga uredite po svom ukusu onda dobija pravi smisao i novi život. Prvo pitanje koje se postavlja kada se polemiše o uređenju enterijera je a koliko će mi novca za to biti potrebno. Međutim, nije sve u novcu, ima nešto i u trikovima, kao i u kreativnosti same osobe.

Međutim, odakle početi? Pa, krenimo redom. Šta je to što najpre može da doprinese samoj promeni, a da ne košta mnogo? Naravno da je reč o sitnicama u vašem domu. To su naravno neke stazice i jastučići. Da bi promena bila vidljivija, uradite nešto sa svojim zavesama, prozorima i roletnama. Ukrastite zavese nekim dodatnim trakama koje ne koštaju mnogo, donesite neku cvećku i stavite pored prozora ili možda učinite da vaše roletne izgledaju svežije i novije tako što ćete ih prelakirati nekom novom bojom.

Svakako, proleće budi u ljudima težnju za promenama kako životnih navika, tako ih ter i na promene u svakodnevnom prostoru, bez obzira da li se radi o prostorijama u kojima žive ili u kancelariji.

Sitnicom do velike promene

Kada neki deo nameštaja ili enterijera počinje da gubi svoj sjaj obično završi na nekom otpadu i njemu pomoći više nema. Što bi se reklo rok upotrebe istekao. Međutim, iako je rok upotrebe presudan kada je hrana u pitanju, to nije slučaj sa nameštajem. Tako se nameće pitanje kako učiniti da staro ponovo postane novo.

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih starim delovima stana ili nameštaja možete da udahnete novi život. Ako je recimo nameštaj u pitanju, a za vas ima poseban značaj i ne želite da ga bacite, uvek ima majstora koji se bave prepakivanjem i prepravljanjem komada nameštaja, pa se njima uvek možete obratiti za pomoć. Takođe, ako je drvena stolarija u pitanju uvek možete u samo nekoliko koraka da joj vratite stari sjaj.

Neki od načina su svakako premazivanje lakom, tzv. sandolinom ili nekom drugom bojom koja će nameštaju omogućiti novi sjaj. Premazivanje okvira od prozora, roletni, pa i samih vrata je posao koji ne zahteva mnogo napora samo ako se shvati ozbiljno. Tako recimo, mogu da se premazuju i drvene roletne ukoliko ih posedujete na vašoj kući.

Odaberite adekvatnu boju za premazivanje

Jedino što je važno je odabrati adektvatnu boju za premazivanje stolarije. Ako se recimo radi o drvenoj stolariji, veoma je bitno uzeti odgovarajući lak ili farbu. Sa njom ćete učiniti da vaši komadi nameštaju budu dobro zaštićeni. Često usled nedovoljno dobrog i odgovarajućeg premaza može doći do pucanja stolarije. Pri tome dolazi i do ljuštenja drveta jer dnevna temperatura oscilira i dolazi do pojave ovakvih reakcija. To je najčešće slučaj sa roletnama, jer su upravo roletne izložene svakodnevnim vremenskim prilikama.

Od efekta koji želite da postignete zavisi i koju ćete vrstu premaza koristiti. Moguće je izabrati razne vrste premaza, od lakova, emajla, do lazura i novih ekološnih premaza. Izbor premaza zavisi od toga koji deo stolarije želite da zaštite, pa ako nemate dovoljno znanja iz ove oblasti posavetujte se sa prodavcem, on će sigurno znati kako da vam pomogne.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login