Šta da radite ako vaša beba ima problema sa spavanjem?

BEBE, DECA  
Šta da radite ako vaša beba ima problema sa spavanjem?

SJAJNE VESTI – PROBLEMI SA SPAVANJEM KOD BEBA I DECE

Nije retkost da deca gotovo do druge godine imaju problema sa spavanjem. Tačnije, da se deca bude češće nego što bi trebalo i da ni nakon prvog rođendana ne mogu da učvrste san.

Ukoliko je to vaš slučaj kao roditelja, ne morate brinuti – niste jedini. Postoji mnogo razloga za ovakvu situaciju, ali i nekoliko efikasnih načina da problem rešite.

Ako je poteškoća psihološke prirode, možete stvarati uslove za san različitim metodama. Ako pak bebu muče prvi zubi, tu su ogrlice za bebe i masaža koju ćete lako sprovesti kod kuće.

Umirujući dodir

Iako se ranije verovalo da bebu treba ostaviti da plače, današnji psiholozi upozoravaju da je upravo suprotno postupanje rešenje.

Naime, mnoge psihološke studije otkrile su povezanost empatije i reakcije na bebin plač. Nereagovanjem na suze deteta u ovom periodu stvarate osećaj kod mališana da im niko neće pomoći kada je najpotrebnije, te oni rastu sa smanjenim mogućnostima za saosećanje sa drugima, što u velikoj meri može uticati na njihov život kao odrasle osobe.

Stoga je glavni savet psihologa da svaki put uzmete bebu kada zaplače i da je ne ostavljate dugo samu i uplakanu, jer se ona smiruje kada oseti dodir roditelja.

Stvaranje atmosfere za san

Svakako, bilo bi dobro da bebu naviknete da u isto vreme leže i ustaje, te da obezbedite uslove za miran san.

To, naravno, ne mora biti potpuna tišina i mrak – prigušeno svetlo i lagana muzika sasvim su u redu. Čak bi bilo dobro dete navići na određene pesmice u određeno doba dana, te će ono, kada ih čujete, već refleksno uspostaviti želju za snom.

Nemojte ostavljati bebu samu da zaspi ako vidite da vas traži pogledom ili plače kada izađete, već budite pored nje dok ne učvrsti san.

Ako niču zubi: masaže desni i ogrlice za bebe

Ako je razlog nespavanju nicanje prvih zuba, problem se može rešiti uz pomoć blagih masaža. Masaža se treba sprovesti lakim pritiskom kažiprsta na desni i obolela mesta.

Takođe, isti postupak možete sprovoditi i ohlađenom – nikako ledenom! – kašičicom, što će bebi sigurno prijati.

Ako biste ujedno da rešite ovaj problem i detetu obezbedite jaku bazu za imunitet, ogrlice za bebe su prava stvar.

Ogrlice za bebe se prave od baltičkog ćilibara, koji je poznat kao prirodni analgetik koji umiruje bol i upalne procese u organizmu. Samim tim jača čitavo telo braneći ga od virusa. Jasno je i zbog čega su postigle toliku popularnost. Upravo tako – ako dosad niste čuli, onda ste sigurno pročitali na internetu da mnogi roditelji hvale ogrlice za bebe kao pravi spas.

I zaista, one to i jesu, bez ikakvih marketinških trikova. Ogrlice za bebe (ćilibarske) ispuštaju minimalne količine sukcinatne kiseline u dodiru sa bebinom kožom. Tako su one efikasno prirodno sredstvo koje umiruje dete i istovremeno štiti bebu od različitih vrsta upala. Posebno u slučajevima kada je dete već iscrpljeno od određenog perioda nespavanja.

Stoga zaista ne iznenađuje činjenica da mnogi roditelji hvale ogrlice za bebe kao potpuno prirodno. Opet, to je izuzetno lekovito sredstvo za umanjenje bola prilikom rasta prvih zuba, a samim tim i nespavanja.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login