Lale savetuje: Kako koristiti i čuvati mleko?

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Kako koristiti i čuvati mleko?

SJAJNE VESTI – MLEKO U „LALETOVOJ KUHINJI“

Mleko je najčešći naziv za tečnost bele boje koju proizvode mlečne žlezde ženki sisara, a koja se koristi u ishrani. Mleko pruža glavni izvor ishrane mladunčadi sisara pre nego što mogu da vare različitiju hranu. Za ljudsku ishranu najčešće se koristi kravlje mleko i ono se najčešće priprema industrijski za čuvanje i dalju upotrebu. To je najčešće korišćeno mleko u razvijenim zemljama, dok se u siromašnijim zemljama (Afrika i delovi Azije) jako često koristi kozje mleko.

Skladištenje mleka

Dugotrajno mleko u prodavnicama ne stoji u frižiderima. To znači da ga na umerenoj temperaturi možete držati do preporučenog datuma za konzumiranje. Kada se jednom otvori potrebno je da bude u frižideru na temperaturi do 6°C i potroši u roku od tri dana. Isto važi i za čokoladno mleko.

Kiselu pavlaku treba čuvati na temperaturi od 0°C do 8°C. Takođe i punomasni meki beli sir u salamuri, a nakon otvaranja potrošiti ga u roku od sedam dana.

Svežina mleka?

– Mleko će uvek biti sveže ako se u toku kuvanja u njega stavi kašičica šećera.

– Iako nekuvano, mleko neće da uskisne čak ni posle nekoliko dana, ako ga prilikom kuvanja, sve dok ne provri mešate drvenom varjačom.

– Kada sipate vrelo mleko, čaj ili neki drugi vrući napitak u šolju ili čašu, prethodno stavite u nju metalnu kašičicu. Ona će neutralisati naglo zagrevanje, a porcelan ili staklo neće prsnuti. Takođe je preporučljivo staviti takvu posudu na neki drveni ili krpeni podmetač, koji ima gotovo isto dejstvo.

Ako mleko zagori?

– Da mleko ne zagori prilikom kuvanja, pre kuvanja treba dodati malo vode.

– Ukoliko mleko zagori treba ga preručiti u drugi sud i ponovo prokuvati sa malo sode bikarbone. Tako će mleko imati bolji ukus.

– Ako treba iz mleka otkloniti ukus zagorelosti preručiti ga u čistu posudu pokriti četvorostrukom nakvašenom krpom i pustiti da provri.

– Mleko pri kuvanju neće iskipeti, ako se ivica posude namaže buterom ili uljem.

– Da bi sprečili da se mleko pokvari pri kuvanju dodajte na vrh noža sode bikarbone.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login