Kako da mališanima boravak u prirodi učinite zanimljivim

DECA, PORODICA  
Kako da mališanima boravak u prirodi učinite zanimljivim

SJAJNE VESTI – BORAVAK MALIŠANA U PRIRODI

Za dobar psihofizički razvoj deteta, između ostalog, potrebno je mnogo boravka na otvorenom. Napolju se budi detetova mašta pa tako priroda poprima drugačije značenje. Grmlje neretko postaje dvorac, a grančica s drveta čarobni štapić. Igra na otvorenom potiče decu da maštaju i da budu ono što žele.

Naravno, igra u slobodno vreme ima mnogo dobrobiti za dete. Svakoga dana potrebno je uključiti sat vremena boravka na otvorenom da bi se dete pravilno razvijalo. Zato, svaki dana nakon što dođete s posla, uputite se s detetom u park, prošetajte, vozite bicikl ili provedite lepe trenutke u vašem vrtu. A kada stigne vikend, pobrinite se da organizujete zabavne porodične izlete na kojima će se dete opustiti i neće žaliti što ne sedi kod kuće i igra igrice na računaru.

Ovo je najbolji izbor aktivnosti u prirodi koje će zaokupiti i zaiteresovati vaše dete. Garantujemo vam nezaboravne trenutke koje ćete kao porodica pamtiti celoga života.

Porodični piknik u prirodi

Za porodični piknik s decom birajte terene na kojima će vaša deca moći igrati fudbal, odbojku, tenis, voziti bicikl ili raditi sve ono što ih veseli. Uvek imajte na umu da su deca aktivnija od vas i da će im biti dosadno ako moraju da sede ceo dan u miru i tišini. Ponesite mnogo dobre hrane, sendviče i voćnu salatu (zanimljive recepte pronađite online), nešto malo slatkog da im povrati enegriju i puno tekućine i uputite se u prirodu. Ne zaboravite niti sportske rekvizite kako bi se deca mogla igrati. Lopta, reketi, loptice… Odlična ideja je da povedete i detetove najbolje prijatelje kako bi se zajedno mogli družiti, igrati i istraživati. Verujemo da će mališani dugo pamtiti lepe trenutke provedene u prirodi s porodicom i prijateljima.

Pecanje

Lepo vreme i ugodna topla jutra poziv su svima da borave što više u prirodi. Želite li vašem detetu pokazati nešto novo, odvedite ga na pecenje. Uputite se u ranim jutarnjim satima i povedite celu porodicu. Definitivno si spremite doručak, ali postoji mogućnost i da ulovite
nešto za ručak. Detetu će pecanje biti izrazito zanimljivo, a u to ćete se ubediti kada ulovi i prvu ribu. Uzbuđenju neće biti kraja. Boravak na jezeru biće u isto vreme opušten i zabavan, samo se pripremite na to da ćete pecanje morati ponoviti i sledeći vikend.

Izletište sa životinjama

Deca obožavaju životinje i sva ona rađaju se s empatijom prema njima. Na vama je da im omogućite da tu empatiju razvijaju i dalje. Istražite koja izletišta imaju svoja imanja sa životinjama i otisnite se u prirodi. Na svežem vazduhu, daleko od grada, deca će se raspametiti kada ugledaju pripitomljene životinje kao što su konji, magarci, srne, razne ptice, pa i mačke i pse. Deca se lako mogu povezati s biljnim i životinjskim svetom, a upravo je ta povezanost ključna za njihov razvoj. Odlična ideja je i da kao porodica odete na izlet u zoološki vrt. Većina životinja je smeštena upravo napolju pa ćete tako u prirodi obići mnoge od njih. Ne postoji dete koje se ne oduševi kada vidi lava, zebru ili medveda.

Kupanje na jezeru

Kada stignu topli letnji meseci, prekratite vreme do odlaska na more, kupanjem na jezeru. Većina dece voli da se kupa, pliva, roni i skače, pa verujemo da će i vaše dete u ovome uživati. Ponesite sa sobom sve vodene rekvizite, od dušeka, maski za ronjenje, disalica i loptica za igru u vodi. Ostanite celi dan pa isplanirajte i spremite obroke – plivanje i igra u vodi znaju biti jako iscrpljujući.

Zimsko sankanje

Zima je idealna za zimske sportove poput sankanja i skijanja. Nema razloga da se plašite hladnoće. Važno je da dete dobro obučete i vaša zimska avantura može da počne. Ako u vašem gradu nema snega, posetite okolna mesta ili uplatite nekoliko dana zimovanja na planinama. Ako imate manje dete, možete se zajedno sankati, a ona veća, spremna su i za skijanje. Za razliku od nas starijih, deca vole sneg i uvek mu se raduju. Dani provedeni u prirodi obično se pamte za celi život. Iako vam se čini da današnja deca najviše vole da provede vreme na računaru, jednom kada ih odvedete u prirodu i pokažete im njezine lepote i zanimljivosti, uvek će joj se vraćati. Naravno, treba im ponuditi i zabavne sadržaje na otvorenom, a jednom kada pogodite dobru kombinaciju, bićete najbolji roditelji vašem detetu.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login