33. “Zlatne ruke” održane u Sokobanji

DOGAĐAJI  

SJAJNE VESTI IZ SOKOBANJE!

Domaćice iz cele Srbije pokazale su umeće u spremanju starih tradicionalnih jela, i izradi ručnog rada, na manifestaciji 33. „Zlatne ruke“ koja je održana u Sokobanji. Svi spremljeni specijaliteti su nasleđeni, i predstavljaju tradiciju, koja se prenosi sa kolena na koleno.

Specijalitet za kraj oko Sokobanje kažu da je  prežmijarka – salata od praziluka i paprike sa venca. Mnogi su je probali i nisu krili oduševljenje, a tu su bile i pogačice od koprive, kao i paprike punjene lećeom i vrganjima. Veliku pažnju je privukao specijalitet „Pohovani cvetovi zove i tikve“.

– To se jede u našem selu od davnina. Skuva se u vodi sirće, zejtin i so i onda se u to popari cvet od zove i tikva. Kad odstoji malo onda se to pohuje klasično – kaže Ljiljana Stamenković iz Šabanovaca.

Pravila su se jela kao što su „kravajčići od šljive“ koji su nekada bili poslastica, davali su ih deci kad im niču zubi umesto glodalica. Najbolje ocenjeni „kravajčići od šljive“ pravi Lozica Milojević iz sokobanjskog sela Šabanovac. Lozica kaže da se to sprema tako što se šljive kuvaju bez šećera i na kraju se doda malo brašna. Sve se to stavi na list kupusa i suši.

U nekoliko  kategorija takmičilo se 105 takmičara, a jedan od članova žirija bio je profesionalni kuvar Saša Mišić. On je savetovao domaćice da jedna od druge ne prepisuju, kopiraju recepte, već da se pridržavaju recepata svojih baka, kako bi zadržali specifičnost hrane sokobanjskog kraja.

– Ovaj put sam prvi put probao kosačku salatu, koja se sastoji od prepeka rakije šljive u koji se isecka sveži krastavac, baš osvežava – rekao je Mišić.

Prvo mesto za stara jela osvojilo je Udruženje žena „Homoljke“ iz Žagubice, drugo mesto „Levčanke“ iz Velike Kruševice kod Rekovca, a treće mesto pripada udruženju „Zlatne ruke Levča“ iz Sibnice.

Na manifestaciji učesnici su se takmičili u rukotvorinama, prvo mesto u kategoriji „najočuvaniji eksponat“ pripalo je Etnološkoj radionici „Etnos“ iz Sokobanje.

U korištenju etno motiva na savremenim upotrebnim predmetima najbolje je bilo udruženje „Izvor“ iz Knjaževca, dok je Udruženje žena „Hestija“ iz Feketića bilo je najuspešnije u ručnom radu, rađenom u toku manifestacije. Za najbolji vez proglašen je rad Dafinke Nikolić iz Sokobanje.

Prvo mesto za očuvanje tradicije starih zanata pripalo je Nebojši Miloševiću iz Knjaževca.

Do sledeće 34. manifestacije „Zlatne ruke“ Sokobanja šalje veliki pozdrav.



Jedan odgovor na temu "33. “Zlatne ruke” održane u Sokobanji"

  1. Pingback: Održan 8. Sajam Dunava u Golupcu i jubilarni 50. Golubački kotlić | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login