Održan 8. Sajam Dunava u Golupcu i jubilarni 50. Golubački kotlić

DOGAĐAJI  
Održan 8. Sajam Dunava u Golupcu i jubilarni 50. Golubački kotlić

SJAJNE VESTI!

Trodnevni Sajam Dunava održan je u Golupcu od 24. jula do 26. jula 2015. godine.

Ova manifestacija, ove godine je okupila rekordan broj turista iz zemlje i okruženja, a održano je takmičenje, jubilarno 50. po redu „Golubački kotlić“, gde je učešće uzelo 80 ekipa iz mnogih mesta Srbije. Oni su na takmičenju za zadatak imali spremanje jela u kotliću, tako da su posetioci imali prilike da uživaju u gastronomskim specijalitetima Istočne Srbije.
Tu su se mogli razgledati i kupovati, rukotvorine vrednih domaćica, kao što su predmeti izrađeni vezom, te rukotvorine kao stari zanati. Uz učešće više stotina učesnika iz cele zemlje, na ovom osmom po redu Sajmu Dunava u Golupcu Udruženje za negovanje tradicija „Izvor“ iz Knjaževca osvojilo je najveću nagradu za vez i rukotvorine. Inače, udruženje „Izvor“ je nastupalo i na manifestaciji „Zlatne ruke“ u Soko Banji gde su u jakoj konkurenciji osvojili prvo mesto u programu „korištenje etno motiva na savremenim upotrebnim predmetima“. Dana 31. jula članovi „Izvor“ nastupaju na „Danima dijaspore“ u Knjaževcu, a već sutradan 01. avgusta biće specijalni gosti „Belmuđijade“ u Svrljigu.

Prvi dan takmičenja 24. juli bio je rezervisan za one najmlađe, gde su se oni predstavljali pokazivajući svoju nadarenost ka umetnosti u kojoj su se takmičili.

U  subotu je otvoren moto skup i džipijada, a za drugačije senzibilitete i IV Međunarodna likovna kolonija „Gvozdena kapija“. Za ljubitelje prirode bilo je organizovano pešačenje kanjonom Brnjičke reke, a tokom večeri su održani  folklorni nastupi u okviru Etno sabora, posle kojih su nastupile  neafirmisane rok grupe, pre koncerta poznate grupe niške Galije.

U nedelju, posle proglašenja pobednika u svim disciplinama, izabrana je Etno devojka 2015. godine, zatim je  organizovan koncert, gde su posetioci moglu uživati slušajući neke od nardonih pesama.

U okviru manifestacije potpisana je i Povelja o bratimljenju sa opštinom Žuženberk iz Slovenije.

„Sporazum o saradnji potpisali smo pre pet godina, kojom smo definisali saradnju na ekonomskom nivou, poljoprivrednom, u zdravstvu, školstvu, kulturi i sportu. To za Golubac mnogo znači, jer možemo da koristimo mnoge projekte prekogranične saradnje“ – izjavio je predsednik Opštine Golubac Nebojša Mijović.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login