U sklopu akcije „Sakupi, baci, recikliraj“ u Arilju takmičenje za osnovce

UREĐENJE GRADOVA  
U sklopu akcije „Sakupi, baci, recikliraj“ u Arilju takmičenje za osnovce

SJAJNE VESTI IZ ARILJA!

Opština Arilje je odlučila da svoj grad učini lepšim i čistijim, pa su u tom cilju organizovali akciju „Sakupi, Baci, Recikliraj“. A kako je danas Svetski dan čistih planina, vreme je da se podigne svest građana o važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine, i da počne takmičenje za učenike osnovnih škola pod nazivom „Arilje reciklira“. Najvažnije je da se đacima u osnovnim školama u Arilju objasni i približi ideja o tome šta je to reciklaža, šta se njome postiže, kako da se od otpada napravi nešto korisno, a ne samo da ga smatramo smećem, i zašto je treba usvojiti kao naviku.

I bačene limenke od sokova, plastične i staklene boce, papir i predmeti od plastike, sve se to preradi i dobije se sirovina koja u daljem postupku daje novi-reciklirani proizvod. U razvijenim zemljama svest kod građana je izraženija i one imaju veliku korist od „otpada“ pa je vreme da se i mi okrenemo skupljanju i reciklaži ovog otpada.

Takmičenje može da počne, i ono će trajati do 15. oktobra 2015. godine, a pravo da učestvuju i osvoje nagradu imaju sve osnovne škole u Arilju, koje prijave svoje ekipe. Ekipe su sastavljene od osnovaca od I do IV razreda, i oni će da formiraju Eko timove od po pet đaka i da pokažu svoju kreativnost praveći interesantne predmete od različitog korišćenog materijala, kao što su papir, kutije, plastične flaše, limenke, kese i sl.
Svaka škola koja ima učesnike moći će da izabere tri rada svojih predstavnika i oni će predstavljati njihovu školu, dok će izdvojena odeljenja predstavljati sebe izborom jednog rada.
Sve najbolje fotografije Eko timova će potom biti izložene na posebno pripremljenoj Eko izložbi, koja će se održati na nekoj od lokacija u Arilju.
Potom će stručni žiri odabrati tri najbolja rada, čije će škole biti nagrađene, a nagrade su:

– Prvo mesto – nagrada je lap top,
– Drugo mesto – nagrada projektor,
– Treće mesto – nagrada digitalni foto aparat,

Sve škole koje budu učestvovale u ovom takmičenju dobiće lopte, kao i kante za odlaganje reciklažnog materijala.

Akciju „Sakupi, Baci, Recikliraj“, u okviru koje se takmičenje realizuje, sprovodi Opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "U sklopu akcije „Sakupi, baci, recikliraj“ u Arilju takmičenje za osnovce"

  1. Pingback: U Arilju eko izložba na temu „Arilje reciklira“ | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login