Oslobođenje Beograda

ISTORIJA GRADOVA  
Oslobođenje Beograda

SEĆANJE NA DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Dan oslobođenja Beograda obeležava se 20. oktobra.

Naime, 20. oktobra 1944. godine, jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije – NOVJ, zajedno sa jedinicama ruske Crvene armije su potisnule okupatora i oslobodili Beograd. U tim borbama jedinicama NOVJ komandovao je general Peko Dapčević, narodni heroj, a jedinicama Crvene armije general Vladimir Ivanovič Ždanov.

Kada je Kraljevina Jugoslavija 25. marta 1941. godine pristupila Trojnom paktu, nastupile su masovne demonstracije i državni udar. Ogorčeni na takvo ponašanje srpskog naroda Nemačka avijacija je 6. i 7. aprila 1941. godine teško bombardovala Beograd, a zatim i okupirale naš glavni grad.
Željni da se osvete srpskom narodu, u gradu su formirani logori, Banjica i Sajmište, kroz koje je prošlo oko 450.000 ljudi, a streljano je preko 70.000 zatvorenika. U Beogradu je tokom čitavog rata delovao vrlo jak pokret otpora, koji je vršio sabotaže i diverzije, i svojom hrabrošću doprinosio odlučnoj borbi protiv okupatora. Beograd ponovo doživljava bombardovanje 16. i 17. aprila 1944. godine, ali ovaj put od strane saveznika, u kojem je poginulo oko 1.200 građana.

Povodom tridestogodišnjice oslobođenja Beograda 20. oktobra 1974. godine, predsednik SFRJ Josip Broz Tito, odlikovao je grad Beograd Ordenom narodnog heroja, za izuzetni doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije i borbi protiv fašizma.

Zbog svog geografskog položaja Beograd je bio meta ratova, čak 115 ratova je prošlo Beogradom, a nije ga bilo lako osvojiti. Smatra se da na planeti ne postoji grad koji je toliko puta bio i rušen i obnavljan kao što je naš glavni grad. Pretrpio je rušenje čak 44 puta i isto toliko puta se dizao iz pepela. U prethodnim vekovima većinom su osvajači dolazili sa istoka, a u 20. veku svi su dolazili sa Zapada, sa hrišćanske strane, 1914. i 1915. godine Beograd su napadali i razarali Austro-Ugarska i Nemačka, pa opet ta nacistička Nemačka i 1941. godine, pa saveznici Amerikanci i Britanci i ponovo Nemačka. I konačno na kraju prošlog veka, tačnije 1999. godine NATO-pakt, najmoćniji vojni savez.

A iz svih ovih stradanja i razaranja grad i građani Beograda izlazili su mnogo jači, oslobađali ga herojskom borbom, dizali su ga iz ruševina, iz pepela, u njega ugrađivali svoje srce, svoju dušu, da bi danas Beograd postao velegrad.

Grad sa milionskim brojem stanovnika, prestonica vredna divljenja, a što je najvažnije, Beograd ima ono što mnoge i veće i bogatije prestonice nemaju, BEOGRAD IMA SRCE, srce puno ljubavi koje je spremno da oprosti svima koji su mu naudili.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Oslobođenje Beograda"

  1. Pingback: Delfini pobedili Francusku na startu Svetske lige | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login