Srpska preduzeća u samom vrhu u Africi

INVESTICIJE, IZVOZ, POSAO  
Srpska preduzeća u samom vrhu u Africi

SJAJNE VESTI IZ ANGOLE

Nastavlja se trend rasta privredne saradnje između Srbije i Afričkih zemalja. To je nastavak uspešnih rezultata koja su preduzeća bivše Jugoslavije ostavila na ovom kontinentu, a trenutno glavni nosilac privredne saradnje sa Angolom je preduzeće „Jomil“. Oni su na ovom tržištu stekali veliki ugled pogotovo na opremanju i modernizaciji vojske ove države. Uspeli su da obezbede posao za radnike u fabrici hrane Grab u Koštunićima, da proizvode kvalitetne lanč-pakete za angolsku vojsku. Dobili su i ponudu za gradnju fabrika za preradu voća i povrća, a na tržište ove zemlje izvozi se hrana kao što su prerađevine od voća, povrća i mesa.

Rade na poslovima opravke, održavanja, remonta i usavršavanja oklopnih vozila, održavanju artiljerijska i pešadijska sredstva i opremu. Čak su za potrebe Angolske vojske napravili višenamensko borbeno vozilo pod imenom „crna divokoza“. Na ovim poslovima radi 120 stručnjaka iz Srbije, BiH i Hrvatske.

„Jomil“ je bio glavni izvođač radova na izgradnji rezidencije ambasade Republike Angole u Beogradu, srušili su staru i na njenom mestu podigli novu zgradu. Kako posao obavljaju kvalitetno i u predviđenim rokovima pridobili su poverenje Angolskih vlasti pa im je poverena izgradnja stadiona za 25.000 gledalaca u Luandi. Angola je velika država sa visokim standardom pa bi na to tržište trebalo obratiti posebnu pažnju i proširiti poslovanje, kako u plasiranju proizvoda tako i proširivanja izvođačkih kapaciteta.
Kvalitet izvođenih radova kao i prihvatljive finansijske ponude doprinele su da se eliminišu konkurenti kao što su Rusi i Kinezi. Naša preduzeća će uskoro dobiti priliku da se angažuju na poslovima u Kongu, Namibiji i Mozambiku.

„Jomil je u velikoj meri uticao na borbenu gotovost ove zemlje, uspeli smo da povratimo u velikoj meri pozicije na tržištu koje je imala bivša Jugoslavija. Trenutno imamo 120 radnika ali glavni poslovi tek predstoje. Uspeli smo da se nametnemo kao lider, i pored vojne industrije gde smo broj jedan, dobili smo poslove i u građevini. Trenutno gradimo stadion za 25 000 gledalaca u glavnom gradu Luandi, izgradili smo rezidencijalni objekat angolskoj ambasadi u Beogradu, a dobili smo i posao od projekta do gradnje tri bolnice, otvorili su nam se značajni poslovi iz oblasti poljoprivrede“ – rekao je Jovan Čeković predsednik kompanije „Jomil“.

Delagacija Ministarstva industrije Iraka u organizaciji Jomila stiže u sedmodnevnu posetu vojnoj industriji Srbije. Za cilj imaju obnavljanje vojne industrije Iraka. Upoznaće se sa radom naših fabrika: Institut „Mihailo Pupin“, „Krušik“ Valjevo, „Prvi Partizan“ Užice, „Milan Blagojević“ Lučani, „Slobodu“ Čačak, „Prvu Petoletku“ Trstenik, „Ed Pro“ iz Beograda i „Azimut“ Baćevac.

Na čelu delegacije nalazi se direktor vojne industrije Iraka dr Mudheher Sadek Sabea al-Tamemi.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Srpska preduzeća u samom vrhu u Africi"

  1. Pingback: Iračani posetili Srbiju i pokazali veliku zainteresovanost za namensku industriju | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login