Iračani posetili Srbiju i pokazali veliku zainteresovanost za namensku industriju

INVESTICIJE, IZVOZ, POSAO  
Iračani posetili Srbiju i pokazali veliku zainteresovanost za namensku industriju

SJAJNE VESTI ZA INDUSTRIJU SRBIJE

Osmočlana delegacija iz Iraka boravila je protekle nedelje u Srbiji. Oni su na poziv beogradske kompanija „Jomil“ i Ministarstva odbrane Srbije bili gosti naše države. Cilj ove posete bilo je postizanje dogovora o obnavljanju ranije saradnje na razvoju vojne industrije Iraka. Ovakva saradnja se u prošlosti odvijala veoma intezivno i to najviše pre raspada SFRJ.

Ministarstvo industrije Iraka sa dr Mudheherom Sadekom al Taminijem na čelu, inače direktorom vojne industrije Iraka, bili su u uzvratnoj poseti Srbiji jer su predstavnici kompanije „Jomila“, u avgustu ove godine, bili njihovi gosti. Delegacijju je, izmedju ostalih, ugostio prof. Dr Bojan Zrnić, načelnik uprave za odbrambenu tehnologiju našeg Ministarstva Odbrane. Cilj je bio da se postignu dogovori o obnavljanju ranije saradnje na razvoju vojne industrije Iraka koje se intezivno odvijala pre raspada SFRJ.

Praktič, Iračani su imali nameru da se uvere u mogućnosti naše industrije i pre svega su hteli da vide tehnološku savremenost opreme za proizvodnju u našim fabrikama namenske industrije. Prema ranijem planu, naši predstavnici su ih odveli u posete pogonima u Valjevu, Užicu, Lučanima, Trsteniku, Baćevcu i Beogradu, kao i beogradski Institut „Mihajlo Pupin“. Visoki irački stručnjaci iz oblasti vojnih tehnologija su imali samo reči hvale. Ovo je potvrdio i prof. dr Anastasa Paligorića, inače „Jomilov“ savetnik za tehnička pitanja i dodao:

„Iračka delegacija je izrazila zadovoljstvo što se njihovoj zemlji pruža prilika da obnovi saradnju sa Srbijom,kao najvažnijim delom bivše SFRJ. Njihov utisak je da je naša namenska industrija na višem nivou nego što je bila ranije u Jugoslaviji. Oni žele saradnju po sistemu „ključ ruke“, kako bi obnovili svoju infrastrukturu devastiranu tokom dugogodišnjeg rata: tehnologiju, kompletnu proizvodnu opremu, obuku svojih ljudi u Srbiji i dolazak srpskuh stručnjaka u Irak. Iračani nisu propustili priliku da podsete na dugogodišnje prijateljstvo koje povezuje dva naroda i, kako istakoše, sad je vreme da prijatelji obnove prekinutu dugogodišnju privrednu saradnju“.

Delegacija Iraka interesovala se, pre svega, o transferu desetak naših tehnologija iz oblasti naoružanja: linija za eksplozivna punjenja municije malih kalibara, minobacačkih i raketnih projektila, te raketnih motora. Ove poslove bi trebalo da izvodi firma „Inžinjering“, a iz Iraka će doći konkretni zahtevi za ponude, nakon čega će kompanija „Jomil“ i ostale fabrike namenske industrije u Srbiji krenuti u poslove. Nadamo se dugoročnoj saradnji kao iz doba SFRJ.

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login