9. Festival nauke od 3. do 6. decembra 2015. godine

DOGAĐAJI, NAUKA  
9. Festival nauke od 3. do 6. decembra 2015. godine

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Festival nauke, deveti po redu, održava se na Beogradskom sajmu od 3. do 6. decembra 2015. godine. Pod sloganom festivala „Čuda su svuda“ posetiocima će oko 600 naučnika i demonstratora razotkrivati naučna čuda koja se koriste za napredak društva i naše planete. Sam program Festivala nauke napravljen je tako da ima ponešto za svakoga, bez obzira na godine i obrazovanje. Najveće izdanje festivala do sada biće smešteno u halama 3 i 3A Beogradskog sajma.

U hali 3 posetioci će biti u prilici da vide kako izlgedaju uređaji i upoznaju se sa metodama koje koriste profesionalci prilikom rasvetljavanja krivičnog dela. Saznaće kako se izvodi DNK analiza, određuju vrste i poreklo traga, čemu služe foto-roboti i zašto se koriste svetla u forenzici.

Takođe moći će da putuju kroz vreme, moći će da se vrate u mezozoik i upoznaju dinosaura deinonihusa, koji je Zemljom hodao pre 110 miliona godina
Svi znamo da je voda sve, zašto postoji slana i slatka voda i odakle dolazi kiša. Sve o fenomenima vezanim za vodu i klimu imate priliku da saznate od profesora Avekdurekula.

Moći ćete da dožive neverovatno putovanje u Okeanijum i u carstvo koralnog grebena! Tu ćete da upoznate organizme koji nastanjuju ovaj prirodni fenomen. Uveriće posetioce da priroda još ima sposobnost da nas omađija svojim lepotama.

Ova godina se obeležava kao Međunarodne godine svetlosti. Svetlost može biti jaka ili slaba, pa naučnici želen pokazati zbog čega je svetlost u različitim oblicima značajan deo naše svakodnevice. Piramida kroz koju se projektuju slike, laserski lavirint koji u zamračenoj prostoriji pravi vidljive, ali i nevidljive snopove svetlosti, svetlo koje pravi figure, akvarijum koji uz pomoć samo jedne rupe može da uhvati svetlost, i niz drugih čuda.

Radionice, smeštene u hali 3A, namenjene su najmlađim posetiocima. Deci će biti omogućeno da crtaju pomoću svetla. Video-kamera snimiće njihove  maštovite poteze, nakon čega će ih slati kompjuteru, koji će ih prikazati na ekranu u sasvim čudesnom obliku. Uživaće u šarolikom okruženju koje pojačava njihovu maštovitost i društvenost i stvaraće prava čuda. Mališani će moći da posete čajanku sa Cickom i Mickom, i da se zabave uz kuhinjske čarolije.

Kompanija NIS koja je generalni sponzor, biće aktivni učesniki Festivala. Predstaviće se edukativnom i interaktivnom postavkom pod nazivom „Zemni ili prirodni gas“. Kroz tematske radionice, praktične eksperimente i eskponate, posetioci će imati priliku da se detaljnije informišu o sastavu, nameni i značaju ovog važnog energenta.

U toku festivala biće organizovana naučna bina koja će ugostiti naučnike iz Austrije, Francuske, SAD, Estonije, Italije i Slovenije. A zvezda bine biće američki neuronaučnik Greg Gejdž, jedan od najboljih govornika čuvenih TED konferencija!

Cena karte je 450 dinara, i mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji. Tokom trajanja manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Četvrtak i petak su „školski dani“ predviđeni za organizovane školske posete.

Festival nauke je dosta zanimljiva i posećena manifestacija. Samo prošle godine bilo je 26.000 posetilaca, od kojih je 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

Ako želite da proširite svoje znanje, imate priliku – iskoristite je!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login